Corpul de control al premierului se reorganizează. Ce prevede proiectul

Corpul de control al premierului ar urma să fie reorganizat, transformându-se în Inspecția Generală a Guvernului, prevede un proiect de ordonanță de urgență.

"În cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în subordinea directă a prim-ministrului se înființează Inspecția Generală a Guvernului, structură fără personalitate juridică, prin reorganizarea Corpului de control al primului-ministru", reiese din proiectul de act normativ privind înființarea, atribuțiile, organizarea și funcționarea Inspecției Generale a Guvernului, notează Agerpres.

Conform aceleiași surse, Guvernul are rol de conducere generală a administrației publice, atribut ce implică și controlul activității acesteia. Pe de altă parte, legislația actuală "nu prevede modalitățile concrete în care această activitate trebuie să se desfășoare și nici instrumentele care să asigure punerea în aplicare a concluziilor și măsurilor" rezultate, prevede același document.

"În contextul reformei administrației publice demarate de către Guvernul României, pe fondul necesității îmbunătățirii instrumentelor juridice și organizatorice care să servească acestui scop, Guvernul se preocupă să creeze mecanismele care permit identificarea exactă a tuturor problemelor pe care reforma trebuie să le aibă în vedere. Ca atare, se impune adoptarea unor măsuri concrete cu privire la exercitarea funcției de inspecție generală la nivel guvernamental, care are rol esențial în identificarea cu operativitate a disfuncționalităților din administrația publică centrală, propunerea măsurilor adecvate de remediere, în vederea asigurării standardelor de eficiență, eficacitate, transparență și administrare optimă, cât și pentru realizarea unor diagnoze corecte în ce privește funcționarea administrației publice din România sub conducerea Guvernului", se arată în preambulul proiectului.

Cine va conduce noua structură

Inspecția Generală a Guvernului ar urma să fie condusă de un inspector general, funcționar public, numit prin decizie a prim-ministrului. Inspecția va consta fie în verificarea punctuală a unor aspecte din activitatea entității supuse controlului, fie în evaluarea modului de organizare, a gestionării resurselor financiare și a patrimoniului, a îndeplinirii sarcinilor.

În exercitarea prerogativelor, inspectorul general va emite ordine și instrucțiuni. Inspecția Generală a Guvernului ar urma să fie finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Care vor fi atribuțiile Inspecției Generale a Guvernului

Această structură va verifica activitatea următoarelor entități: structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, autoritățile și instituțiile publice din subordinea Guvernului, ministerele, autoritățile și instituțiile publice din subordinea ministerelor, organele de specialitate ale administrației publice centrale din subordinea ministerelor și serviciile publice deconcentrate ale acestora. De asemenea, va avea atribuții de verificare a regiilor autonome, companiilor și societăților naționale, societăților la care statul deține, direct sau indirect, controlul, dar și a autorităților administrației publice locale, prin intermediul Instituției Prefectului și în baza atribuțiilor care revin acesteia.

Inspecția Generală a Guvernului va emite îndrumări metodologice pentru structurile cu atribuții de inspecție din cadrul ministerelor și organelor de specialitate ale administrației publice centrale din subordinea Executivului.

Entitățile supuse inspecției vor fi obligate să permită personalului din cadrul Inspecției Generale a Guvernului accesul în sedii, dar și la documente și medii de stocare electronice, precum și efectuarea de copii certificate de pe acestea, transmise în termenul stabilit.

Citește și: Decizie șoc. Ministrul Ioana Petrescu iese la atac: Măsură comunistă

De asemenea, va putea solicita structurilor cu atribuții de inspecție din subordinea Guvernului să efectueze verificări în domeniul propriu de activitate, transmițând rezultatele obținute. Activitățile se vor finaliza cu rapoarte de inspecție în care vor fi incluse constatările făcute, recomandările propuse și note de informare. Aceste acte, avizate de către inspectorul general, se vor transmite spre aprobare prim-ministrului sau persoanei desemnate de acesta.

Inspecția Generală a Guvernului va prelua numărul de posturi și personalul Corpului de control al primului-ministru, cu păstrarea drepturilor și obligațiilor acestuia.

La nivelul fiecărui minister și autorități publice din subordinea Guvernului, prin reorganizarea actualelor structuri de control, vor fi înființate structuri de inspecție, se mai arată în proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel