Corul “Madrigal-Marin Constantin”, realizări record în anul 2016

25 de concerte susținute, două turnee naționale și unul internațional, costume de epocă restaurate, sediu nou, 469 de coruri în Programul Național Cantus Mundi, 350 de dirijori pregătiți de specialiștii instituției și o creștere cu 106% a veniturilor proprii realizate - acestea sunt rezultatele din 2016 ale celui mai important cor românesc: Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”. 

Concertele tradiționale. Ziua Madrigalului (27 februarie), Concertul Extraordinar de Paști (23 aprilie) și cel de Crăciun (17/18 decembrie) sunt cele mai importante 3 evenimente organizate de Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”. Concertul ”Marin Constantin 91”, dirijat de Anna Ungureanu și susținut la Universitatea Națională de Muzică din București, a marcat 91 de ani de la nașterea dirijorului fondator al Corului, ziua de 27 februarie devenind, astfel, ziua oficială a Corului. Cele două Concerte Extraordinare de Crăciun, organizate la Ateneul Român, au urmat tradiția de 53 de ani a Corului și au beneficiat de peste 1600 de spectatori și peste 300.000 de vizualizări online, live pe Facebook. Cu același prilej, 800 de copii din corurile Cantus Mundi au colindat, alături de madrigaliști, publicul spectator. 

Turnee. “Bakfark 440” și “Turneul Extraordinar de Crăciun” sunt cele două serii de deplasări naționale susținute de celebrul ansamblu coral. Primul dintre acestea, realizat în coproducție cu Ansamblul Codex, s-a desfășurat în luna iulie și a vizat catedrale și cetăți medievale (Catedrala Sf. Iosif din București, Catedrala Petru și Pavel din Brașov, Cetatea Medievală din Miercurea Ciuc și Catedrala Reformată din Sfântu Gheorghe). Colindele Madrigalului au ajuns și la spectatorii din Moinești, Bacău, Târgu Mureș și Turda, în cadrul turneului care a închis seria deplasărilor din acest an. 

 

Corul Madrigal, Geneva


Ambasador al “Libertății, Speranței și Păcii” la ONU. La invitația Asociației Internaționale pentru Apărarea Libertății Religioase, Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” a susținut un concert extraordinar la Geneva, cu ocazia Summitului Global pentru Religie, Pace și Securitate. Corul, dirijat de Anna Ungureanu, a cântat în fața a peste 140 de miniștri și ambasadori ai ONU, în marea sală a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (World Intellectual Property Organization). Pe 23 noiembrie 2016, ansamblul a primit distincția de Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii - premiul “Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”. Distincția a fost acordată la Palatul Națiunilor Unite de la Geneva.

Primul sediu din istoria de 53 de ani. Pe 11 aprilie, în prezența unor personalități de seamă ale României, Corul Național de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” a sărbătorit inaugurarea noului sediu, odată cu împlinirea a 53 de ani de la primul concert. Acesta se află la Sala Mare a Palatului, corpul C, etajul 3. Spațiile în care Madrigalul își desfășoară activitatea măsoară 600 de mp și au dotările necesare, atât din punct de vedere artistic, cât și pentru personalul administrativ. Printre ele se numără o sală de repetiții a corului, numită “Marin Constantin”, sala “Madrigal”, dedicată repetițiilor pe partide, sala “Cantus Mundi”, utilizată pentru programul omonim și opt birouri administrative. Alături de Directorul de Onoare al Corului, Maestrul Ion Marin, printre invitații la eveniment s-au numărat Consilierul Președintelui României – Sergiu Nistor, Ministrul Culturii – Vlad Alexandrescu, Ministrul Muncii – Ana Costea, soprana Felicia Filip – managerul Operei Comice pentru Copii, pianistul Dan Grigore, fagotistul Miltiade Nenoiu – președintele UNIMIR, actrițele Emilia Popescu și Rodica Mandache. 

Festivaluri. Pe parcursul anului, Corul a susținut concerte în festivaluri importante de pe întreg teritoriul României: Festivalul "Vacanțe muzicale" de la Piatra Neamț, Festivalul Concurs Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu" de la Iași, Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, Festivalurile “Classics for Pleasure” și “Sibiu Opera Festival” de la Sibiu și Festivalul ”Săptămâna Internațională a Muzicii Noi”.

 

Manual Cantus Mundi


469 de coruri de copii și 350 de dirijori pregătiți. În cadrul programului inițiat de dirijorul român Ion Marin, la finalul anului 2016 s-a ajuns la cartografierea și înființarea a 469 de coruri Cantus Mundi. În cadrul workshop-urilor organizate de specialiștii Corului și susținute în Alba Iulia, Bacău, Brașov, Brăila, Buzău, Craiova, Galați, Iași, Timișoara au fost pregătiți 350 de studenți, educatori, profesori și preoți, pentru a putea desfășura activități corale. De asemenea, sub coordonarea dirijorului Anna Ungureanu și a managerului Emil Pantelimon, a văzut lumina tiparului “Manualul Cantus Mundi – Corul: de la idee la realizare”. În cadrul Festivalului Corurilor Școlare, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin Teatrul Excelsior, la nivelul capitalei, în ultimele 3 luni ale anului, au fost inițiate nu mai puțin de 120 de ansambluri corale. Formațiile Cantus Mundi au evoluat atât în concertele celebrului cor, cât și în cadrul unor importante evenimente bucureștene: Earth Hour 2016, Festivalul “Opera Copiilor” și spectacolul “Poveste de Crăciun”.   

Costumele de epocă, restaurate. Tot în anul 2016, cele 40 de costume de epocă, ce au o vechime de peste 20 de ani, au fost restaurate, cu sprijinul scenografului Daniela Drăgulescu. Procedura a durat aproape două luni, păstrându-se în detaliu elementele create inițial. 

Venituri duble față de 2015. Cu o nouă strategie de marketare a produselor culturale realizate de instituție și cu o amplă campanie de promovare, bugetul de venituri proprii a cunoscut o evoluție spectaculoasă. Dacă în anul 2015, Corul încasa din spectacole, bilete și materiale discografice suma de 247.000 lei, 2016 a adus o creștere de 106 %, la 510.000 lei. 

 

Gala Nicio Școală fără Cor


Ora de muzică în școli. Anul 2016 a debutat cu o campanie-protest pentru susținerea rămânerii în programa școlară a orei de educație muzicală, intitulată “DA pentru Ora de Muzică”. Acestui demers i s-au alăturat personalități ale vieții publice românești, precum Ion Marin, Alexandru Tomescu, Ducu Bertzi, Emma Zeicescu, Nicu Alifantis, Felicia Filip, Daniela Nane, Mihai Constantinescu, Valentin Racoveanu, Luminița Arvunescu, Zoli Toth ș.a. Rezultatul a fost pozitiv, în ciuda intențiilor de a elimina ora de muzică de la anumite cicluri de învățământ.   

A fost un an plin de activități, cu rezultate aproape incredibile și cu satisfacții pe toate planurile. 2017 ne va găsi, din nou, pe scena Festivalului Internațional “George Enescu”, vom dubla numărul concertelor de Crăciun și vom pregăti programul special dedicat Centenarului României. Ne propunem să ajungem la 1500 de coruri nou-înființate și să extindem rețeaua Cantus Mundi în toată România, sub sloganul lansat deja: “Nicio Școală fără Cor”. Le mulțumim tuturor partenerilor și colaboratorilor Corului și, în special, publicului, față de care avem marea responsabilitate de a duce mai departe ideea Madrigalului și a resuscita mișcarea corală românească. La mulți ani!”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel