Corupția în Moldova este rațiunea de a fi a unei părți din aparatul de stat-analist

Problemele actuale din Republica Moldova afectează vecinii apropiați ai Uniunii Europene, Ucraina sau Georgia, state conduse de anumite interese care dețin puteri semnificative, a declarat, miercuri, la Stragbourg, Nicu Popescu, expert al Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene.

O temă care îngrijorare în Parlamentul European este decizia unei denunțări sau înghețare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană după alegeri. Chiar dacă în urma alegerilor de duminică, la conducerea țării ar ajunge candidat pro-rus, situația economică nu i-ar permite o decizie radicală, fapt ce ar determina o criză de proporții.

Potrivit lui Nicu Popescu, în Moldova  s-au schimbat multe lucruri  în ultimii ani. Totuși, corupția, rămâne un fenomen, unde foarte  mulți funcționari sunt implicazi zi de zi.

"În Republica Moldova corupția nu mai este o anomalie, ci rațiunea de a fi pentru funcționareaa unei mari părți a aparatul de stat sau a unei mari părți a birourilor vamale, a sediilor de poliție. Corupția este principala activitatea a multora din aparatul de stat. Acest lucru distinge acest fenomen de ceea ce numim corupția atunci când vorbim de Franța, România, Grecia sau Germania. Este o scară cu totul diferită a acestei probleme.

[citeste si]

Imaginați-vă o autostradă unde viteza maximă adimsă este 110 km/h. Corupția, în majoritatea democrațiilor funcționale, este atunci când oamenii conduc cu 115 sau 120 de km/oră. E rău, primești o amendă, însă nu vorbim de o atitudine suicidală. Însă în Moldova, sau Ucraina, sau Georgia, nivelul de corupție este ca și cum a-i conduce cu 150 km/oră, metaforic vorbind. Și asta poate fi suicidar pentru un stat.

Statul ucrainean a fost un exemplu izbitor în care corupția a dat naștere unor tehnici de război hibride, a mai declarat Nicu Popescu în cadrul unei dezbateri referitoare la Moldova în Parlamentul European organizate de eurodeputatul PSD,Andi Cristea, președinte al Delegației PE la Comitetul de Asociere UE-Republica Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel