Incidentele cu violență din trafic sunt aproape zilnic sesizate pe rețelele sociale, în presa online, la televiziuni. Ce se întâmplă cu agresorii? Ne spune sociologa Ana Bulai, agresată în trafic în urmă cu o lună: ”Fapta nu există” .
În urmă cu o lună, sociologul Ana Bulai a fost agresată în trafic. Aproape zilnic am văzut astfel de cazuri de violență. Astăzi, un taximetrist apare cu o bâtă în fața șoferului în spatele său. Se dă jos din mașină și are un gest violent, cu bâta, către un alt șofer. După cum ne poveștește Ana Bulai cazul său, î șoferul agresat este cel care trebuie să dovedească că taximetristul nu a făcut un gest prietenesc de a-i arăta ce bâtă frumoasă are.
Hazul de necaz parcă nu are totuși loc într-o situație atât de dramatică: România, pe primele locuri la morții pe șosele în UE, de trei ori mai mulți morți decât în țările vestice.
Ana Bulai ne-a spus că-n cazul său nu s-a mișcat absolut nimic: ”Am depus o plângere și durează până la soluționarea plângerii”.
”Urmează să dovedesc eu că am fost urmărită, hărțuită, amenințată”
Sociologa a adăugat că ”violența în trafic nu face parte din infracțiunile prevăzute în Codul Penal, mi s-a spus clar acest lucru, urmează să dovedesc eu că am fost urmărită, hărțuită, amenințată - însemnând că cineva a spus că te omoară sau că-ți face un rău, dacă doar lovește în mașină și doar urlă la tine, are un comportament amenințător, lucrul acesta nu intră în ceea ce poliția numește amenințare. Întoarcerea mașinii și urmărirea efectivă, trebuie să demonstrezi tu că a fost cu rea intenție.”
”Victima e prima bănuită a fi infractoare- și nu agresorul - și prima care trebuie să demonstreze că un proces de agresiune a fost efectuat și că toate lucrurile pe care ea le-a relatat poliției la fața locului au fost adevărate” a subliniat Ana Bulai.
”Le-am spus și polițiștilor atunci că dl care m-a agresat pe mine, într-o perioadă relativ scurtă de timp, când va agresa pe altcineva, va lovi grav sau chiar va ucide pe cineva, lumea se va întreba: dar, vai, cum de nu a văzut nimeni acest pericol potențial? În cazul meu agresorul bătea cu palma în parbriz de am crezut că-l sparge. Polițistul mi-a spus: `poate voia să vă pună o întrebare, doamnă`. Agresorul urla: `Deschide, fă, deschide!`. N-a zis că mă omoară, într-adevăr, dar polițistul mi-a zis: poate vrea să vă adreseze vreo întrebare” ne descrie Ana Bulai momentul șocant.
”Nu corupția ucide!”
Ana Bulai crede că prostia este cea care ucide: ”Cred că ar trebui să existe pedepse usturătoare pentru că, din punctul meu de vedere, corupția nu ucide, prostia și mitocănia și nesimțirea, da! Sunt anual trei mii de oameni omorâți în trafic, nu din cauza corupției, ci din cauza nesimțirii și agresivității la volan și a prostiei. De fiecare dată când avem victime reale, ne putem problema: vai, cum s-a ajuns aici? Toți oamenii cu un comportament agresiv în trafic nu sunt sancționați nici de poliție, nici de societate. Când cineva reclamă e luat în râs.”
”Dacă nu ai sânge pe față sau ceva foarte grav nu meriți să ți se deschidă dosar”
”Polițistul a refuzat să-mi facă proces verbal pentru a stabilit că fapta nu există. Îl lăsau pe domnul acela să urle în continuare, întrebându-mă, calm: `V-a amenințat cu moartea, v-a spus că vă bate?`. I-am spus că nu. `Păi astea nu sunt, doamnă prevăzute în Codul Penal`. Dacă nu ai sânge pe față sau ceva foarte grav nu meriți să ți se deschidă dosar. Nu e un comportament normal să urmărești o mașină în trafic, să-i tai calea. Când ai un gest de agresivitate față de celălalt, măcar să se trimită un judecător la psiholog. Noi nu avem această decență. Violența în creștere în societate nu-și găsește un remediu specializat. Eu nu-mi doresc nicio pedeapsă pentru omul acela, nu mă avantajează sub nicio formă, mi-aș dori ca un judecător să-l trimită să vorbească cu un specialist” a conchis Ana Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News