EXCLUSIV  Corupția ucide! Plângere penală: atentat la siguranța națională. Marinescu, solicitare pentru procurorul general

Augustin Lazăr
Augustin Lazăr

Federaţia pentru Protecţia Animalelor si Mediului (FPAM), reprezentată prin Marius Marinescu, preşedinte fondator, şi Dan Trifu, prim-vicepreşedinte, a formulat o plângere penală in rem pentru următoarele fapte: atentat la siguranţa şi integritatea cetăţenilor, a mediului şi a animalelor, acțiuni comise de autorităţi publice, persoane fizice şi juridice române sau străine.

Plângerea a fost depusă în urma inundațiilor care au făcut prăpăd în România. Au murit oameni, iar pagubele materiale sunt însemnate. Scenariul se repetă an de an. Nimeni nu face nimic și nimeni nu înțelege, în această ecuație, rolul naturii. Pădurea fixează solul nepermițând terenului să alunece, absoarbe, ca un burete, surplusul de apă din sol și asigură un echilibru ecologic, funcționând ca un plămân care filtrează aerul. 

Dezastrul pe care l-ați văzut la televizor ne amintește de tragedia de la Colectiv unde, la fel, corupția a ucis. Legea nu este respectată și iată că se ajunge, din nou, până la pierderea de vieți omenești.

Marius Marinescu, președinte fondator FPAM, contactat de DC News, a vorbit despre plângerea penală pe care a depus-o.

"Hoții de lemn omoară pădurea, omoară ecosistemul, iar în urma defrișărilor se produc inundații și alunecări de teren cauzând pierderi de vieți omenești, moartea animalelor și prejudicii materiale. În urma inundațiilor de zilele trecute, au murit cel puțin cinci oameni. Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să ancheteze vinovații sub acuzațiile de ucidere din culpă și ucidere cu intenție indirectă. Principalii vinovați sunt hoții de lemne și complicii acestora din cadrul autorităților cu atribuții de pază și administrare a fondului silvic. Totodată, vinovați sunt și ce care nu au regularizat cursurile apelor și cei care au dat autorizații abuzive de construire a imobilelor în albia râurilor și cei care nu au relocat casele vulnerabile. Parchetul ar trebui să ancheteze toate situațiile similare din ultimii 28 de ani care s-au soldat cu decese. Dacă Parchetul și instanțele de judecată vor aplica legea cu adevărat, fenomenul defrișărilor ilegale va fi substanțial diminuat", a zis Marius Marinescu pentru DC News.

Ar fi o premieră dacă legea s-ar pune în aplicare odată cu această plângere penală. Iată textul din solicitarea către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:

”În fapt, România este ţara în care defrişările iresponsabile efectuate cu acordul tacit al autorităţilor publice centrale şi locale şi al instituţiilor publice cu atribuţii de control, au condus la punerea în pericol a sănătăţii şi integrităţii populaţiei, la distrugerea mediului şi la „dispariţia" unor categorii de animale sau la uciderea acestora.

Efectele acestor defrişări iresponsabile şi ilegale sunt catastrofale, atat pentru oameni cat si pentru animale. De alungul anilor, urmare a asemenea defrişări, s-au înregistrat alunecari de terene si inundatii dezastruoase.

Inundaţiile au curmat vieţi, au dus la distrugerea de locuinţe , gospodării, vehicule, terenuri agricole, drumuri, poduri etc.
Prin lipsa de reacţie în gestionarea responsabilă a acestor situaţii (şi intervenind, de fiecare dată, numai după producerea evenimentelor), considerăm că statul român este responsabilul principal de comiterea infracţiunilor menţionate mai sus, prin încălcarea şi neasigurarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, cei mai multi dintre demnitari fiind preocupaţi , cu precadere, de integritatea, sănătatea, viaţa, bunurile şi avantajele financiare proprii.

Neamenajarea cursurilor de ape, lipsa consolidării podurilor sau neefectuarea altor lucrări necesare pentru preintampinarea unor situaţii de calamitate, au pus, pun şi vor pune în pericol iminent bunurile şi vieţile locuitorilor.

Trebuie menţionată legătura directă între despăduriri/defrişări şi:

inundaţii;
alunecări de teren;
eroziunea solului;
scăderea precipitaţiilor;
creşterea poluării atmosferice;
dispariţia unor vieţuitoare.

Fapt pentru care:

Solicităm tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile de defrisările în urma carora s-au înregistrat decese şi, de asemenea, a factorilor decidenţi în asigurarea cadrului legal, procedural şi al răspunderii civile sau penale care au pus în pericol, cu intenţie directă, indirectă, culpă sau intenţie depăşită, persoanele afectate în acest moment de inundaţiile masive.

Recentele inundaţii au afectat grav 285 de localităţi, din 35 de judeţe şi au cauzat 5 decese în judeţele Neamţ, Argeş, Vrancea, Suceava şi Botoşani”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel