Corupţia din sistemul sanitar generează subdezvoltare şi stagnare, susţine ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat vineri, la Timişoara, că eradicarea corupției din sectorul medical este imperativă, deoarece aceasta contribuie la subdezvoltare, stagnare și restricționează accesul pacienților la servicii medicale de înaltă calitate. "Nu luptă împotriva corupţiei de dragul luptei împotriva corupţiei. Corupţia generează subdezvoltare şi stagnare. Sărăcia este generată de o corupţie mare, care face imposibilă realizarea obiectivelor pe care ni le propunem. Un exemplu: dacă cumpărăm un echipament cu un preţ de cinci ori mai mare decât preţul real al acelui echipament, înseamnă că dotăm un singur spital în loc de cinci. Ne dorim ca pacienţii din toată ţara să aibă acces la servicii de sănătate, iar pentru aceasta, trebuie să folosim banii cât mai bine posibil", a detaliat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.
Ministrul Sănătății a participat la prima sesiune de formare destinată managerilor și responsabililor de achiziții publice din sectorul sănătății, care a avut loc vineri în Timişoara. Alexandru Rafila a subliniat că această sesiune se concentrează pe promovarea bunelor practici în domeniul integrității și al luptei împotriva corupției, principii esențiale pentru orientarea actuală a Ministerului Sănătății. El a menționat, de asemenea, că se fac investiții semnificative în sistemul de sănătate, de o amploare fără precedent.
Potrivit ministrului, Ministerul Sănătății a demarat toate proiectele din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a deblocat proiectele de construcție a noilor centre pentru persoanele cu arsuri, care fuseseră suspendate în perioada 2020-2021 și a finalizat cu succes alte proiecte importante, precum echiparea laboratoarelor de radioterapie.
"Toate aceste lucruri nu se pot face în folosul pacienţilor şi al cetăţenilor decât dacă beneficiază de bune practici în domeniul achiziţiilor publice, care trebuie să se desfăşoare rapid, în limitele prevăzute de lege. Acest lucru nu înseamnă să risipim banii publici româneşti, guvernamentali, europeni sau de la Banca Mondială. Este prima sesiune, vor urma alte sesiuni în fiecare dintre regiunile ţării, va urma un ghid de bune practici. Evenimentul este semnificativ pentru că avem un partener extrem de important de la Departamentului de Justiţie al SUA, prin Biroul Federal de Investigaţii (FBI), care au fost coorganizatori ai acestui eveniment. Vom semna un protocol de colaborare în acest sens", a mai detaliat ministrul Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News