Corupția printre medicii germani. Se compară cu ce se întâmplă în România?

Corupție medici
Corupție medici

Mulți medici din România sunt acuzați că își trimit pacienții la o anumită farmacie, sau le prescriu anumite medicamente, pentru a beneficia ulterior de comision. Site-ul 

Nu mai devreme de luna trecută, în spitalele din România a circulat o scrisoare falsă, semnată de ministrul Sănătății de la acel moment, Raed Arafat, prin care medicii din România erau „obligați” să prescrie numai medicamente produse de Biofarm.

Nemții luptă pentru eliminarea comisioanelor

În Germania casele de sănătate solicită adoptarea unui cadru legal, prin care medicii corupţi să poată fi traşi la răspundere. Asta după ce în iunie, anul trecut, Curtea Federală de Justiţie a decis că pedepsirea medicilor acuzaţi de aceptarea unor avantaje în schimbul administrării medicamentelor produse de anumite firme nu este posibilă.

Sistemul de sănătate german este unul complex, el oferind posibilitatea medicilor de a obține avantaje materiale.

Șeful asociaţiei anti-corupţie „Pro Honore”, avocatul Malte Passarge, vorbește despre colaborarea dintre medici și farmacii. În cazul în care un medic îşi trimite pacientul suferind de cancer la o anumită farmacie pentru a-şi procura medicaţia necesară, câştigul ar fi putea fi împărţit cu medicul care a făcut recomandarea. Şi colaboarea cu concernele farmaceutice este tot mai intens criticată: „există deja o anumită uzanţă în domeniul medical”, dezvăluie Passarge într-o discuţie cu Deutsche Welle, dat fiind că „branşa medicală în Germania este cea mai mare, depăşind chiar construcţiile de automobile”, adaugă el.

Cum pot fi depistați medicii corupți?

Medicii corupți sunt aproape imposibil de descoperit, dovezile împotriva lor fiind foarte greu de obținut, conform lui Passarge. Ei ar putea fi descoperiţi doar accidental, de exemplu, prin analizarea declaraţiilor de impozit. Expertul pe probleme de sănătate, Jens Spahn, apreciază, într-o declaraţie acordată publicaţiei „Frankfurter Allgemeinen Zeitung”, că numărul medicilor corupţi din Germania ar fi de ordinul miilor. Fostul parlamentar şi expert pe probleme de sănătate în cadrul Trasparency International, Wolfgang Wodarg, adaugă: „criminologii susţin că numărul cazurilor de corupţie în sistemul medical este net superior cazurilor din domeniul construcţiilor”.

Singurele în măsură să îi judece pe medicii acuzaţi de corupţie şi chiar să le retragă dreptul de liberă practică, sunt tribunalele de muncă. Până acum însă nu a existat nici un caz dovedit, a declarat pentru DW şeful Camerei Federale a Medicilor, Ulrich Montgomery. Spre exemplu, pentru zona din Nordul Rinului, care cuprinde şi oraşele mari Düsseldorf şi Köln, statistica din anul 2011 se referă la şapte amenzi de până la trei mii de euro şi la câteva avertismente. Nici unui medic nu i s-a retras însă dreptul de liberă practică.

Montgomery consideră că este loc de îmbunătăţiri, dar nu este de acord cu aplicarea dreptului penal şi social: „dreptul de a profesa al medicilor este un instrument bun pe care l-am mai putea şlefui.”

Comisioane oferite de farmacii medicilor

În discuţiile purtate cu reprezentanţii spitalelor şi ai anumitor firme, avocatul Passarge a constat că există o nevoie de mai multă transparenţă. Tema a dobândit o importanţă tot mai mare în ultimii cinci ani. Aşa încât o modificare legislativă în acest sens ar fi salutară. În alte ţări, precum Marea Britanie şi Statele Unite, legislaţia este mult mai bine pusă la punct. Passarge atrage atenţia însă şi asupra atitudinii medicilor germani care, în opinia lui, „nu iau în serios tema corupţiei”.

În momentul de faţă, Transparency International analizează noi informaţii. Cu puţin timp în urmă, organizţia a intrat în posesia unor documente, numite „fişe de observare a administrării medicamentelor”. Acestea sunt parte a unor studii coordonate de concernele farmaceutice, prin intermediul cărora medicii sunt plătiţi să observe efectele unor noi produse. Pentru fiecare pacient participant la studiu, medicul ar fi primit circa 200 de euro. În anul 2010, autorităţile în domeniu au înregistrat 183 de asemenea studii, unele dintre ele cu peste 1000 de pacienţi. Reprezentanţii TI consideră că medicii nu trebuie să ofere date concrete, ci ei primesc doar banii pentru a prescrie anumite medicamente. Există deja destule voci care consideră că aceste studii nu reprezintă decât un paravan, care maschează colaborarea dintre medicii şi firmele producătoare de medicamente, colaborare în care principiile etice sunt deseori abil ocolite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel