Mohamed Bin Hammam este suspect de corupție cu privire la atribuirea controversată a Cupei Mondiale de fotbal din 2022 către Qatar.
Un judecător de instrucţie din Paris, responsabil cu investigaţiile privind atribuirea controversată a Cupei Mondiale de fotbal din 2022 către Qatar, a emis un mandat internaţional de arestare pe numele qatarianului Mohamed Bin Hammam, suspectat de corupţie, a indicat o sursă judiciară, confirmând a informaţie difuzată de L'Equipe.
Potrivit cotidianului sportiv francez, acest mandat de arestare a fost emis pe 22 iunie, în urma mai multor citaţii în faţa magistratului financiar, la care acesta nu a răspuns.
Mohamed Bin Hammam, fostul preşedinte al Confederaţiei asiatice de fotbal (AFP), este "inculpat pentru acte de corupţie privată legate de atribuirea Cupei Mondiale de fotbal către Qatar", a declarat sursa judiciară.
Omul de afaceri din Qatar, care a îndeplinit şi rolul de vicepreşedinte al FIFA, a fost exclus pe viaţă de autorităţile fotbalistice, în urma acuzaţiilor de corupţie şi a conflictelor de interese.
Această parte a anchetei deschise în Franţa în 2019, la tribunalul din Paris, doreşte să stabilească rolul pe care l-a avut acest influent personaj din Qatar în cazul tahitianului Reynald Temarii, fostul preşedinte al Confederaţiei de fotbal din Oceania (OFC), înaintea desemnării emiratului drept gazdă a CM 2022.
Suspendat un an de FIFA pe 17 noiembrie 2010 pentru încălcarea codului de etică, Temarii nu mai putea face parte din comitetul executiv pe 2 decembrie 2010 pentru vot. OFC a trebuit deci să desemneze un înlocuitor, care ar fi acordat votul său Australiei, apoi Statelor Unite, principalele rivale ale Qatarului.
Temarii a făcut apel împotriva suspendării sale în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie, după ce anunţase în prealabil că acceptă sancţiunea.
Făcând apel, conform statutului FIFA, el a privat OFC de un reprezentant în timpul votului, Statele Unite pierzând astfel un vot. Pe 2 decembrie 2010, Qatarul a câştigat în faţa Statelor Unite, care erau favorite.
Gazdă neaşteptată a Mondialului 2022 (20 noiembrie-18 decembrie), Qatarul este suspectat din 2010 că a cumpărat votul Comitetului Executiv al FIFA, ceea ce a dus la mobilizarea justiţiei din Elveţia, SUA şi Franţa, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News