Guvernul a aprobat, joi, hotărârea privind corvetele multifuncţionale şi proiectul de lege referitor la achiziţionarea sistemelor HIMARS.
"Guvernul a aprobat două acte importante cu privire la programele de înzestrare a Armatei române. În primul rând, Hotărârea de Guvern privind corvetele multifuncţionale a fost aprobată astăzi în Guvern. Mai exact, aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare corvete multifuncţionale pentru dotarea Armatei române. Prin acest act normativ, practic, Guvernul stabileşte condiţiile şi procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord cadru şi a unor contracte subsecvente aferente sau contract multianual de furnizare a patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic iniţial", a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
El a precizat că prima corvetă urmează să fie construită şi dotată în maximum trei ani de la semnarea primului contract subsecvent, urmând ca, în funcţie de alocările bugetare, programul să fie definitivat în maximum şapte ani.
Potrivit lui Barbu, tot prin această hotărâre, a fost introdusă şi obligativitatea modernizării fregatelor tip T22R aflate în dotarea forţelor navale române.
Sistemele HIMARS
În şedinţa de Guvern a fost adoptat şi proiectul de lege pentru achiziţia sistemelor HIMARS.
"Concret, prin acest document, se prevede atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă şi acceptare. Prin acest document vorbim de achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la asta, muniţie, elemente de comandă, control, senzor, suport logistic, mentenanţă, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi serviciul de instruire a personalului la toate nivelurile necesare", a explicat Nelu Barbu.
Referitor la programul "Corvetă multifuncţională" aprobat prin Hotărâre de Executiv, într-un comunicat al MApN remis, joi, se arată că acesta este al doilea program de înzestrare al Armatei care impune integrarea producţiei şi transfer de înaltă tehnologie în România, implicarea industriei naţionale de apărare şi crearea de locuri de muncă, după lansarea, la 12 ianuarie 2018, a programului de achiziţie a 227 de transportoare blindate pentru trupe 8x8 PIRANHA V, derulat împreună cu General Dynamics, şi care prevede producţia în ţară, prin firma GDELS a Companiei Naţionale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A., a 197 de transportoare.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News