„Sicriul” din ciuperci este noua alternativă pentru înmormântări.
"Sicriul” din ciuperci, o alternativă ecologică pentru înmormântări. În 2007, oamenii de ştiinţă care studiau peisajul afectat de la Cernobîl au descoperit o ciupercă capabilă să „mănânce” radiaţiile. Este aproape de la sine înţeles, aşadar, că ciupercile nu au probleme în a ne descompune.
Ciupercile au abilităţi de descompunere miraculoase. De la carton la plastic, de la combustibil de rachetă la azbest, ciupercile pot devora orice. Tocmai de aceea, ar putea descompune cu uşurinţă şi un cadavru uman, potrivit CNN, citează Mediafax.
Inventatorul olandez Bob Hendrikx se foloseşte de puterea fungilor ca să creeze o alternativă pentru sicriele tradiţionale de lemn.
„Coşciugul viu” la care lucrează el se poate descompune în 6 săptămâni în loc de 20 de ani, cât durează pentru un coşciug tradiţional, şi mai şi grăbeşte procesul de descompunere a cadavrului şi pe cel prin care natura absoarbe nutrienţii proveniţi de la cadavru.
„Ce mă frustrează este că atunci când mor, poluez planeta. Sunt deşeu. Procesul actual de înmormântare duce la poluarea solului şi la emisii de CO2. Am creat un proces super-industrializat pentru cel mai natural proces din lume”, a spus Hendrikx, care descrie corpul uman drept „un coş de gunoi umblător plin cu 219 subtanţe chimice”.
„Living Cocoon”, coşciugul bio al companiei lui Hendrikx, Loop, e făcut dintr-un miceliu crescut în laborator, bucăţele de lemn şi ingrediente secrete puse într-o matriţă şi crescute în forma unui sicriu timp de o săptămână. Hendrikx spune că acesta se poate descompune în 45 de zile, iar un coşciug de acest gen costă €1,495.
Până acum, în jur de 100 de înmormântări au avut loc în „Living Cocoon”, în Olanda, Germania şi Belgia. După spusele lui Hendrikx, legislaţia din unele ţări europene e mai permisivă pentru coşciugul dezvoltat de el. „E o piaţă super-conservatoare, aşa cum a fost dintotdeauna”, a mai adăugat acesta.
Pandemia COVID a făcut ca investițiile în acest sector să crească semnificativ, iar numărul firmelor de profil să explodeze, arată o analiză Frames, realizată în baza unui studiu realizat pentru o firmă de profil.
Cifra de afaceri a firmelor de pompe funebre (cod CAEN 9603) a crescut spectaculos în ultimul deceniu, de la 62,8 milioane de lei în 2010 la 330,3 de milioane lei în 2020.
Anul acesta, business-ul de profil va trece de 500 de milioane de lei, pe fondul creșterii numărului persoanelor decedate și urmare a scumpirii semnificative a serviciilor de pompe funebre.
Potrivit datelor financiare, comunicate de companii la Ministerul Finanțelor, profitul business-ului de pompe funebre a crescut cu mai mult de o treime în pandemie, de la 54,7 milioane de lei în 2019, la 86,8 milioane de lei în 2020. În 2021, analiza Frames estimează un profit de 100 de milioane de lei, de peste 30 de ori mai mare decât în urmă cu 10 ani.
Pentru firmele de pompe funebre, pandemia a adus un plus semnificativ de activitate. Numărul mare de decese semnalate în 2020 și mai ales în 2021, la nivelul întregii țări, a determinat firmele să investească semnificativ în extinderea serviciilor, iar numărul angajaților a crescut la peste 2360 în 2020, față de 2326 în 2019 și numai 1032 în 2010.
Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu