EXCLUSIV  Coșea, AVERTISMENT: Începe să scadă CATASTROFAL. Ne afundăm într-o situație extrem de GRAVĂ

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Profesorul Mircea Coşea a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre scenariul unei explozii a deficitului bugetar, la peste 10 la sută, în cazul creşterii pensiilor conform legii de la 1 septembrie. 

"Consider că creşterea cu 40 la sută este exagerată în momentul de faţă. Nu se poate merge pe 40 la sută, suntem într-o situaţie extrem de dificilă, şi nu doar bugetar. Vom avea foarte curând, de mâine încolo, cheltuieli suplimentare pentru investiţii în zonele calamitate de inundaţii. Vor trebui investiţi bani pentru a salva oamenii. Apar cheltuieli, astfel, la care nu ne-am gândit. Acumularea la buget se face slab, foarte slab, deci nu putem spera că până la finalul anului sau chiar anul viitor, bugetul va reuşi să suporte această creştere. 

Dar nu înţeleg de ce nu se gândeşte şi altfel. De ce nu se încearcă o realocare a banilor de care dispune Guvernul? Pentru că ei dispun de nişte fonduri pe care le distribuie în funcţie de reguli neadecvate situaţiei actuale. Ar putea să amâne nişte plăţi. Pentru că situaţia este excepţională. Spre exemplu, se pot amâna plăţile pentru cumpărarea de echipament militar. Am putea negocia cu aliaţii noştri strategici aici. Ar putea începe o regândire a alocării fondurilor pentru investiţiile care nu au o speranţă de finalizare anul acesta sau anul viitor. Acolo s-ar putea să se mai oprească lucrările, pentru că sunt multe proiecte începute şi neterminate, care mănâncă bani degeaba. Ar trebui stimulată activitatea de procesare a producţiei agricole care e deja pe stoc, carne, lapte, legume şi fructe în câteva săptămâni. Toate astea ar trebui procesate, ca să se poată veni pe piaţă cu mărfuri care să reducă importul, mai ales de alimente. Această oprire bruscă, îngheţare în nişte concepte de finanţare care înseamnă autostrăzi, spitale, şcoli ar trebui analizată serios. Să se vadă ce se poate face anul ăsta şi ce nu.", a explicat Mircea Coşea în exclusivitate pentru DC NEWS. 

România, unică în Europa. "Flux invers migratoriu"

"Este foarte importantă şi păstrarea unui echilibru la consum. Pentru că începe să scadă catastrofal. La începutul lunii august, cred că vom avea o lipsă vizibilă de lichiditate pe piaţă, lumea va consuma mai puţin, magazinele vor fi din ce în ce mai puţin frecventate. Toate lucrurile trebuie gândite în sensul reorientării banilor de care dispunem, măcar pentru o perioadă. Ne afundăm într-o situaţie extrem de gravă, numărul şomerilor e extrem de mare, iar asta înseamnă din ce în ce mai multă populaţie fără venituri. Nu se face nimic cu începerea discuţiilor pentru aducerea în ţară a fondurilor europene. Mă refer la lozinca aceea că avem 30 de miliarde de euro puse deoparte şi cu ele ne vom dezvolta. E greşit. Asta pentru că acele fonduri vor ajunge la noi numai după ce vor trece prin furcile caudine a nu ştiu câte voturi, la UE şi la Parlamentele naţionale. Apoi, suma e mică pentru România, trebuia negociat mai mult. România este singura ţară din Europa care are un flux invers migratoriu.  Despre asta nu s-a vorbit până acum. Noi ne-am trezit, în ultimele luni, cu aproape un milion de oameni care au venit în ţară, pentru că au rămas fără locuri de muncă în străinătate. Asta nu este o situaţie care să placă României, dar nici Europei. Ar trebui gândit puţin în favoarea României, în investirea unor fonduri europene pentru dezvoltarea unor locuri de muncă în condiţii satisfăcătoare, pentru că altfel vom crea o stare de presiune socială imensă nu peste un an, ci doar peste câteva luni. Mulţi dintre cei veniţi  nu mai pleacă, pentru că nu mai au loc de muncă.", a mai spus profesorul. 

"Dacă ne împrumutăm pentru pensii, va fi vai de capul nostru"

"E nevoie de regândirea priorităţilor, măcar pentru o perioadă. Această schematizare a investiţiilor pe trei domenii - infrastructură, învăţământ şi sănătate - de care ne-am plictisit, ar trebui să fie continuată, dar trebuie să ne gândim şi la altceva, pentru că necesităţile momentului sunt foarte dure. Poate ar trebui să mai negociem şi nişte alte elemente care ţin de cheltuirea fondurilor. 

Nu o să placă ce o să spun, dar poate ar trebui să ne gândim şi la o impozitare a anumitor venituri din sectorul public, care au depăşit norma veniturilor din sectorul privat. Să ne gândim la mulţimea de comisii, de comitete, de agenţii, care există pe lângă Guvern şi care au zeci de directori generali, de secretari de stat şi aşa mai departe. Această scuză 'nu sunt bani' a funcţionat de pe timpul lui Ludovic al XVI-lea. Dar bani sunt mereu, dacă ştii cum să îi repartizezi. Mi se pare că dacă se continuă această presiune pe pensii şi alocaţii, cel puţin până la alegeri, vom avea pierderi mari!

Legat de deficit, eu nu sunt partizanul celor care se tem de cifre. Deficitul poate fi oricât de mare, dacă îl poţi finanţa. Nu sunt nici împotriva împrumuturilor sau a dobânzilor mari DACĂ cei care fac împrumuturi îmi demonstrează că împrumuturile merg pe un sector de multiplicare. Dacă ne împrumutăm ca să plătim pensii, va fi de capul nostru şi o să rămânem, într-un an sau doi, tot la marginea Europei, unde suntem şi acum.", a conchis Mircea Coşea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel