Profesorul Mircea Coşea a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, despre situația economică a României și ce ar urma să se întâmple la acest nivel, pornind de la declarațiile făcute de premierul Ludovic Orban. Astfel, acesta a lansat mai multe sfaturi către toti românii.
Premierul Ludovic Orban a afirmat că agențiile de rating nu ne-au retrogradat în baza promisiunilor făcute cu privire la administrarea responsabilă a finanțelor țării. În același timp, a afirmat că, dacă vom fi retrogradați, ”ne vom împrumuta din ce în ce mai scump, la un moment dat nu o să ne mai putem împrumuta, la un moment dat nu o să mai putem face față cheltuielilor. Se poate ajunge în situația în care nu vom mai putea plăti nici pensii, nici salarii, nici subvenții, nici investiții, nici cheltuieli sociale”.
"Declaraţiile făcute de domnul prim-ministru sunt făcute într-un context politic. Moţiunea de cenzură pe care opoziţia a depus-o a creat o anumită atmosferă prin care Guvernul încearcă să se apere inducând o anumită teamă în rândul populaţiei şi al pieţei, al oamenilor de afaceri. Situaţia pe care domnul prim-ministru o evocă este foarte greu de prefigurat în viitor. Asta înseamnă incapacitate de plată. Incapacitatea de plată este o stare în care bugetul nu mai poate face față niciunei plăți, indiferent de natura ei - salarii, pensii, investiţii, administraţie publică, obligaţii internaţionale -, în care statul se blochează şi în care ţara respectivă intră într-o situaţie în care administraţia internațională, în cazul nostru UE, ar trebui să intervină. Exemplul cel mai elocvent a fost cel al Greciei, când acolo a început criza cea mare.
Incapacitatea de plată este o stare rară, gravă şi România nu se află nici într-un caz în acest moment. Starea economiei nu este bună, toate anunţurile optimiste pe care le face ministrul de Finanţe nu au o bază reală. Economia nu va merge în sus atât de repede şi de abrupt, dar nici nu suntem în situaţia să ajungem în incapacitate de plată. Ceea ce este real este faptul că goana aceasta imensă pe care Guvernul a avut-o pentru împrumuturi a creat o anumită stare de atenţie pe piaţa internaţională. Piaţa internaţională este foarte atentă ce se întâmplă cu România, unde sunt împrumuturi peste împrumuturi cu cel mai rapid ritm de împrumutare, cu cea mai mare sumă pe secundă: 1000 euro/sec. Sunt în stare de alertă. Se uită şi vor să înţeleagă ce se întâmplă. Însă, fiind în UE şi fiind sub auspiciile unui fond de peste 80 de miliarde care ar trebui să vină, lucrurile nu sunt deloc catastrofale", a explicat Mircea Coșea pentru DCNews.
"Un lucru este clar: situaţia României este atât de incertă la fel ca situaţia internaţională, dar a României mai mult pentru că are o economie dependentă de alte state. În momentul în care Franţa, Germania au probleme, România va avea şi ea. Pe de altă parte, avem o suprapopulare a pieţei de muncă prin faptul că s-au întors în România aproximativ un milion de români care nu au loc de muncă nici în România, nici în exterior. În viitor, probabil, în două sau trei luni, România va intra într-o criză de lichiditate. Aşa apreciez eu.
Ce înseamnă asta... Înseamnă că lichiditatea, banii pe care populaţia îi are pentru susţinerea vieţii se vor diminua sau chiar vor dispărea pentru anumite categorii care nu mai au nici loc de muncă, nici ajutor de şomaj, nici perspectiva unui loc de muncă. Va scădea consumul, iar consumul care va rămâne se va orienta în proporţie de peste 90% pe produse alimentare. Adică lumea se va reduce doar la alimente. Vor apărea şi situaţii în care anumite categorii nu vor putea nici măcar să îşi întreţină viaţă. Este o situaţie care a existat în 1929-1933, atunci când categorii de populaţie înainte foarte bine salarizate au ajuns într-o ruină atât de mare încât au cerut "supa socială", "supa colectivă", adică ajutor de mâncare de la primării sau de la alte organizaţii.
În această categorie intră cei care vor fi eliminaţi din multinaţionale, corporatiştii pentru că ei au avut sume foarte mari ca salarii, însă nu i-au tezaurizat. Din contră, şi-au făcut credite pentru o casă mai bună sau o mașină mai frumoasă, iar intrarea lor în șomaj va fi o tragedie pentru că ei nu pot fi asimilaţi în altă parte nefiind pregătiți pentru alte activităţi. România nu are un sistem de reciclare şi de reformare a forţei de muncă. Acolo vor fi situaţii foarte complicate. Pe de altă parte, se va ajunge la o scumpire a utilităţilor. Probabil că primăriile nu vor mai putea subvenţiona căldura şi celelalte utilităţi la nivelul care au fost pentru că şi ele vor avea lipsă de bani. Vor creşte cheltuielile pe timpul iernii", a mai spus Mircea Coșea.
"În aceste condiţii, ceea ce trebuie să facă un om este să fie cât se poate de prudent. O prudență extraordinară cum cred nu am mai avut de 30 de ani în România. Să încerce să îşi facă un buget personal, să vadă ce se mai poate plăti sau nu, la ce se poate renunţa. Al doilea lucru. Există o categorie întreagă de persoane în floarea vârstei, 35-45 de ani până la 50 de ani, care a trăit din diferite încercări de a crea un mic business care, în mare parte, a falimentat. Cred că este cazul ca aceste persoane să se reorienteze spre alte activităţi în funcţie de nişele pieţei. Se creează nişe foarte importante în ceea ce înseamnă informatizare. Învăţământul va fi tot informatizat, teleşcoala. Este un domeniu care va cere forță de muncă.
Un alt domeniu care va cere forţă de muncă este cel în industria procesatoare a produselor agroalimentare, fabricile care vor prelucra aceste produse. Noi suntem deficitari, dar se vor crea astfel de fabrici în viitor pentru micşorarea importului. Se vor dezvolta construcţii importante şi infrastructura. Ar trebui să se orienteze şi în acea direcţie pentru că în sistemul public administrativ birocratic nu vor mai fi locuri în viitor. Acest sector va fi drastic reformat. Se va reduce numărul de locuri pentru că vor fi progrese în informatizare, iar pe de altă parte acest sector este supradimensionat. Mulţi oameni vor trebui să plece de acolo", a explicat Mircea Coșea.
"Fiecare să îşi ia soarta în propriile mâini, să nu aştepte ca statul să îi dea pomană"
"Cred că, în aceste condiţii, al doilea sfat pe care îl dau este ca fiecare să îşi ia soarta în propriile mâini, să nu aştepte ca statul să îl ajute, să îi dea pomană sau să îl susţină prin cheltuieli de natură socială pentru că statul nu va mai putea să facă aşa ceva în viitor. Al treilea sfat pe care îl dau este, în principal, pentru diaspora care a venit în România şi care, în mare parte, are origine rurală: să se întoarcă în agricultură. Să înceapă să lucreze în agricultura românească. Condiţiile sunt prielnice, se pot face business-uri importante de categorie mică şi medie şi va fi o viaţă mult mai bună decât să aştepte să se creeze un loc de muncă într-o spălătorie sau cine ştie unde, prin Olanda sau Franţa. Plecarea în străinătate a românilor care au venit acum va fi din ce în ce mai grea pentru că recesiunea din Occident nu va mai crea locuri de muncă nici pentru ei.
Cred că epoca fericirii absolute, a vacanțelor la mare, a cântatului pe plajă se va încheia în jur de 10-15 septembrie. Oamenii ar trebui să vină cu picioarele pe pământ şi să înțeleagă faptul că situaţia în care suntem acum, nu numai noi, îi va determina să fie mult mai prudenţi, mult mai gospodăriţi cu resursele pe care le au şi să se gândească foarte bine înainte să facă nişte cheltuieli cu rezonanţă în viitor, cum ar fi creditele. Cred că ar trebui să se gândească foarte bine înainte de a lua un credit pentru că nu se ştie în ce condiţii vor mai putea să îl returneze", a mai spus Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu