Profesorul Mircea Coșea a vorbit despre criza alimentară cauzată de războiul pornit de Rusia în Ucraina.
Agresiunea preşedintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei are consecinţe dincolo de Europa, a declarat, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de CNN, transmite news.ro.
"Deoarece nevoile umanitare sunt deja la cote maxime, războiul creat de Kremlin ameninţă securitatea alimentară în întreaga lume”, a declarat Von der Leyen, la Forumul Umanitar Europea.
Președintele Comisiei Europene a spus că UE va contribui cu 2,5 miliarde de euro pentru a aborda penuria mondială de alimente.
"Criza alimentară este deja o evidenţă, nu mai este o posibilitate. Are dreptate şi UE, pentru că doar în cazul Ucrainei 50% din exporturile de ulei pe care le făceau mergeau spre ţările africane şi Orientul Apropiat. Grâul, porumbul, la fel, se exportă în aceste zone. Criza alimentară începe să fie globală din cauza acestui război. Ce face Guvernul României? Există, la Ministerul Agriculturii, din câte ştiu, un program care să aibă în vedere stocurile pentru perioada care vine - stocuri de cereale, stocuri de alimente generale. Însă noi avem un excedent de cereale. Suntem singura ţară din zonă care are un excedent de cereale, devenind acum cel mai mare exportator de grâu din zona Mării Negre dacă - şi asta este întrebarea - Guvernul va hotărî să vândă acest excedent sau să îl stocheze pentru o perioadă mai problematică din viitorii ani, pentru că nu ştim ce se va întâmpla cu acest conflict.
Altfel, din alte puncte de vedere, România este sub un anumit semn de întrebare, ca urmare a preţurilor care vor veni în țară. Toate alimentele în lume cresc. România importă 70%, poate chiar mai mult, din mâncarea pe care noi o consumăm zilnic. Nu este vorba despre alimente în general. Este vorba despre mâncarea ca necesitate vitală, alimentele de bază pe care noi le mâncăm în fiecare zi. Aşa se explică de ce cresc preţurile la anumite produse pe care noi am fi putut să le facem în ţară, dacă le-am fi prelucrat. Din păcate, diferenţa dintre ceea ce producem şi ceea ce prelucrăm este foarte mare. Acum vreo 20 şi ceva de ani, aveam 50 de fabrici de ulei în România. Acum, mai avem 5. Însă producţia de floarea-soarelui este cea mai mare din Europa. Este clar că va trebui să prelucrăm floarea-soarelui în alte ţări şi să o importăm", a spus Mircea Coșea, în emisiunea Decisiv, prezentată de Cătălina Porumbel la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu