Profesorul Mircea Coșea a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre posibilele mișcări sociale care vor fi cauzate de adâncirea în criza economică.
Locuitorii din Shanghai şi-au exprimat vineri frustrarea faţă de accesul la alimente şi de izolarea tot mai extinsă a metropolei chineze, care se confruntă cu cel mai grav focar epidemic înregistrat de la începutul pandemiei de COVID-19, informează AFP.
Pentru a evita o izolare generală a oraşului Shanghai, autorităţile au impus un lockdown alternativ în cele două părţi ale metropolei pentru testarea celor 25 de milioane de locuitori.
Estul oraşului (Pudong) a fost complet închis de luni, timp de patru zile. De vineri a venit rândul părţii de vest (Puxi), pentru aceeaşi durată.
Cu toate acestea, zone extinse din Pudong, unde se află principalul aeroport internaţional al oraşului şi zgârie-norii emblematici din cartierul său de afaceri, au rămas închise din cauza depistării unor cazuri pozitive. Chiar şi aplicaţiile de livrare la domiciliu a produselor proaspete se luptă să ţină pasul cu cererea, care, evident, a explodat odată cu izolarea a milioane de locuitori din Shanghai (...).
Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri peste 7.200 de noi cazuri pozitive la nivel naţional. Cu toate că aceste cifre sunt mici în comparaţie cu multe alte ţări, ele sunt ridicate pentru China, unde autorităţile aplică o strategie zero COVID-19, care are ca scop prevenirea apariţiei de noi cazuri. Aceasta constă în mai multe măsuri: izolări, carantină prelungită la sosirea pe acest teritoriu sau chiar monitorizarea deplasărilor prin intermediul aplicaţiilor mobile, scrie Agerpres.
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, economistul Mircea Coșea a vorbit despre efectele economice și cele sociale pe care lockdown-ul din Shanghai, respectiv criza economică, le vor avea asupra oamenilor:
„Pe segmentul alimentar, nu îmi pot da seama dacă există vreun pericol, fiindcă Republica Populară Chineză e o piață care, într-o oarecare măsură, își acoperă nevoile alimentare, deci, nici la import, nici la export, această carantină nu va influența foarte mult. Sigur că prețurile vor crește local, pentru că această carantină duce la o blocare a rețelei de transport și aprovizionare, dar îmi e greu să spun dacă vor fi efecte la nivelul întregii economii globale.
Totuși, ne putem aștepta la destul de multe mișcări sociale în toate părțile lumii, în principal în Europa, pentru că populația este nemulțumită de sacrificiile pe care trebuie să le facă în urma sancțiunilor impuse Rusiei, dar și în China, unde vor apărea niște mișcări, chiar în sistemul totalitar de acolo, pentru că efectele războiului comercial cu Statele Unite ale Americii își dezvăluie consecințe negative asupra unor societăți care exporta masiv în SUA și care acum este în dificultate.
Pot apărea astfel de mișcări pentru că este o regulă: Atunci când economia cade, mișcările sociale se amplifică. Astfel, trebuie să ne așteptăm peste tot, iar eu aș spune, fără să fac o prevedere neplăcută, că ne putem aștepta și în România la astfel de mișcări, pentru că o anumită parte a populației a căzut într-o sărăcie sub limitele subzistenței, iar măsurile pe care Guvernul le ia sunt punctuale, sunt fără posibilitate de a rezolva situația, iar populația va fi nemulțumită în continuare“, a spus Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci