Tudor Curtifan, redactor-șef DefenseRomânia, a vorbit despre conflictul dintre Federația Rusă și Ucraina.
Tudor Curtifan, redactor-șef DefenseRomânia, a fost prezent în platoul Antena 3, unde a vorbit despre războiul din Ucraina și perspectiva ca orașul Kiev, capitala țării, să cadă în mâinile rușilor în următoarele zile.
„Federația Rusă a folosit deja arme termobarice, a spus-o chiar Ministerul Apărării de la Londra. Au existat date certe și există și convoaie militare în care se pot sesiza astfel de sisteme. În ceea ce privește armele chimice, mă îndoiesc că se va apela la ele. Asta ar însemna o izolare absolut completă a Federației Ruse pe plan internațional, care și așa este deja foarte izolată. Folosirea armelor chimice probabil ar împinge și China să condamne Rusia.
Pe de altă parte, în ceea ce privește Kievul, nu cred că va pica. Au fost 20 de zile cu adevărat teribile și urmează 36 de ore probabil decisive. Kievul e important din punct de vedere politic, acolo se află centrul, nucleul politic al Ucrainei, dar, pe de altă parte, situația din Mariupol e mult mai gravă. Sunt imagini care m-au înfiorat, imagini pe care probabil le-am văzut în documentare sau le-am citit în cărți. Am văzut oameni în gropi comune, ceva sinistru care ne amintește de al Doilea Război Mondial. Sperăm să nu se ajungă la o astfel de situație și în Kiev, dar nu cred că în următoarele 36 de ore Federația Rusă va prelua Capitala. Sper să nu mă înșel“, a spus Tudor Curtifan.
CITEȘTE ȘI - Jaroslaw Kaczyński: Cred că este necesară o misiune NATO de menținere a păcii în Ucraina
În aceeași emisiune, Tudor Curtifan a vorbit și despre rolul Turciei , Israelului și Chinei în acest context regional:
„Turcia știm că a fost un fel de copil rebel al NATO în ultimul timp. Ei au afaceri cu Federația Rusă în zona de armament, au achiziționat sisteme S-400 în pofida sancțiunilor occidentale și au fost excluși și din programul F-35 de către Statele Unite ale Americii. Turcia încearcă să joace, să preia rolul de mediator, împreună cu Israelul. Sunt două state care în acest moment sunt în pole position pentru a media conflictul dintre Rusia și Ucraina.
China și Statele Unite ale Americii sunt în acest moment principalele puteri. Ceea ce lipsește Rusiei e factorul economic, dar și armata. Am văzut cum gâfâie în aceste momente în Ucraina. E diferență foarte mare între Rusia și China. Barack Obama a spus, în 2015, ceea ce a deranjat forte mult Moscova, că Federația Rusă este o putere regională cu arsenal nuclear.
Cel mai mare coșmar geopolitic, furtuna perfectă, ar fi fost ca Republica Populară Chineză și Federația Rusă să se coordoneze simultan într-un atac împotriva Ucrainei și Taiwanului. Foarte mulți analiști serioși și-au pus această problemă și se întrebau ce s-ar fi întâmplat în acest caz, mai ales după discuțiile de la Jocurile Olimpice de Iarnă dintre Vladimir Putin și Xi Jinping.“, a concluzionat Tudor Curtifan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News