Un medic de la ATI a mărturisit cât de grea este această meserie acum, în plin val patru al pandemiei.
Dorelia Maican, medic ATI la Spitalul Militar de Urgenţă din Sibiu, spune că este cel mai greu să încurajeze un pacient cu COVID-19 când este "disperat după o gură de aer" şi mai ales să îl intubeze, după care să-i anunţe familia, relatează Agerpres.
"Îngrijirea pacienţilor din ATI COVID este un efort de echipă. Cred că am înţeles cu toţii că trebuie să facem tot ce este necesar pentru a ajuta pacienţii, chiar dacă evoluţia bolii nu depinde strict de eforturile echipei medicale sau de performanţa aparaturii. Cel mai greu este să vorbeşti cu pacientul, să-l încurajezi când este epuizat, disperat după o gură de aer, să-l intubezi şi apoi să iei legătura cu familia şi să explici necesitatea unor manopere invazive. Infecţia cu SARS-CoV-2 înseamnă mult mai mult decât o simplă infecţie respiratorie. În evoluţia bolii pot să apară disfuncţii respiratorii, cardiace, renale, hepatice, iar tratamentul trebuie adaptat în funcţie de pacient. Nu poţi şti dacă vei face o formă severă de COVID-19 iar majoritatea pacienţilor din ATI COVID sunt nevaccinaţi.", este mesajul medicului Dorelia Maican publicat marţi pe pagina de Facebook a Spitalului Militar de Urgenţă.
Medicul susţine că vaccinul poate da o şansă oricui în faţa bolii.
"Vaccinul îţi poate da o şansă! Alege să te protejezi!", a scris în postare Dorelia Maican.
Medicul Amin Zahra de la Spitalul Județean din Timișoara a scris pe Facebook, duminică seară, că "ieri (n.red. sâmbătă) o doamnă tânăra cu un flux mare de oxigen aflată în terapie intensivă de mai multe zile m-a rugat dacă poate să meargă acasă, măcar puțin ca să își strângă copilul în brațe. Ar trebui să știți și asta când veți ajunge în terapie intensivă, n-o să vă țină locul nimeni acasă, nici ca mamă, nici ca tată, nici ca frate/soră!".
În continuare, medicul a amintit de vorba "Se putea și mai rău" precizând că "zilnic, avem record, după record!" și "mor sute de pacienți în fiecare zi, au murit mii și din păcate, pacienții aflați in terapie intensiva sunt din ce în ce mai tineri."
"Cu siguranță în acest timp ați auzit și de vorba: “Așa și, nu sunt eu, nu e cineva drag mie!” Ei bine, toți cei care gândiți așa sunteți niște egoiști și dați dovadă de multă ignoranță!
Singurul lucru pe care-l faceți, este să căutați vinovați pentru rahatul în care ne aflăm! Dați vina pe politicieni că nu-și fac treaba, dar vreți să știți ceva?! Nu mai pot ei de grija voastră… Mai pe românește li se rupe! Și puteți să fiți siguri că pentru ei se vor găsi paturi și tratamente și cel mai probabil nu în România!", a continuat dr. Amin Zahra. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News