Un studiu recent publicat în jurnalul eClinicalMedicine al revistei The Lancet sugerează că visele urâte și coșmarurile frecvente în timpul vârstei mijlocii sau a bătrâneții ar putea semnala un risc crescut de demență.
Cercetarea a analizat date din trei studii mari demarate în SUA privind sănătatea și îmbătrânirea, cuprinzând peste 600 de persoane între 35 și 64 de ani și 2.600 de persoane de peste 79 de ani. Participanții nu manifestau semne de demență la început și au fost monitorizați timp de nouă ani (grupul de vârstă mijlocie) și timp de cinci ani (grupul de vârstă înaintată), potrivit Science Alert.
Rezultatele au arătat că participanții de vârstă mijlocie cu coșmaruri săptămânale aveau de patru ori mai multe șanse de a suferi un declin cognitiv rapid în următorul deceniu, iar cei mai în vârstă cu coșmaruri frecvente aveau de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticați cu demență.
Legătura dintre coșmaruri și demență este mai puternică la bărbați decât la femei. Bărbații în vârstă cu coșmaruri săptămânale erau de cinci ori mai predispuși să dezvolte demență, comparativ cu cei fără coșmaruri, în timp ce la femei, riscul crescut era de doar 41%.
Aceste date sugerează că visele urâte frecvente ar putea fi un semn timpuriu al demenței, precedând problemele de memorie și gândire cu ani sau chiar decenii, în special la bărbați. Alternativ, este posibil ca aceste vise urâte să contribuie direct la dezvoltarea demenței. Deși natura studiului nu poate confirma această teorie, implicația principală rămâne: coșmarurile frecvente la vârsta mijlocie și bătrânețe sunt legate de un risc crescut de demență.
Vestea bună este că visele urâte recurente sunt tratabile. Tratamentul medical de primă linie pentru coșmaruri a demonstrat că poate reduce acumularea de proteine anormale asociate cu Alzheimer și poate îmbunătăți abilitățile de memorie și gândire.
Aceste descoperiri sugerează că tratarea coșmarurilor ar putea încetini declinul cognitiv și preveni dezvoltarea demenței la unii oameni, fiind un domeniu important pentru cercetări viitoare.
Următorii pași includ investigarea legăturii dintre coșmarurile la tineri și riscul de demență, pentru a determina dacă visele urâte cauzează demența sau sunt doar un semn timpuriu. De asemenea, cercetările vor explora alte caracteristici ale viselor, cum ar fi frecvența și realismul acestora, pentru a stabili probabilitatea dezvoltării demenței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu