Coșmarurile, primul semn al unei afecțiuni cumplite

Comarurile, primul semn al unei afecțiuni cumplite / Foto: Pixabay, de Nick Magwood
Comarurile, primul semn al unei afecțiuni cumplite / Foto: Pixabay, de Nick Magwood

Aveţi frecvent coşmaruri? Ar putea fi primul semn al unei afecțiuni cumplite.

Majoritatea oamenilor au uneori coșmaruri, dar ce se întâmplă atunci când acestea sunt foarte dese? Este ceva normal? Se pare că visele urâte care apar în mod frecvent în rândul persoanelor trecute de vârsta mijlocie ar putea fi un semn precoce al bolii Parkinson. Este rezultatul unui studiu recent efectuat pe persoane în vârstă, scrie Ziarul de Iași.

Coșmarurile au fost de multă vreme asociate cu diferite boli neurologice, în special în rândul bărbaților, dar acesta este primul studiu care investighează dacă aceste simptome sunt un avertisment al bolii Parkinson sau un efect secundar al afecțiunii.

Urmărind starea de sănătate a 3.818 bărbați în vârstă, timp de 12 ani, cercetătorii au descoperit că cei care au experimentat coșmaruri frecvente au avut șanse de două ori mai mari să dezvolte boala Parkinson. Cei mai mulți au fost diagnosticați în primii cinci ani de studiu.

Rezultatele studiului

Rezultatele sugerează că adulții în vârstă ar putea fi testați pentru Parkinson, pe baza conținutului viselor lor. Intervenția timpurie cu un tratament corect ar putea fi de folos pentru a opri o posibilă apariție a simptomelor fizice cum ar fi tremor, rigiditate sau încetinire a mișcărilor. 

„Deși poate fi cu adevărat benefic să se diagnosticheze precoce boala Parkinson, există foarte puțini indicatori de risc și mulți dintre aceștia necesită teste spitalicești costisitoare sau sunt foarte frecvenți și nespecifici, cum ar fi diabetul”, explică neurologul Abidemi Otaiku de la Universitatea din Birmingham, Regatul Unit.

„Deși trebuie să efectuăm cercetări suplimentare în acest domeniu, identificarea semnificației viselor urâte și a coșmarurilor ar putea indica faptul că persoanele care experimentează schimbări în visele lor la o vârstă mai înaintată, fără niciun declanșator evident, ar trebui să solicite sfatul medicului”, a adăugat el, potrivit sciencealert.com.

Demența și somnul. Legătura dintre cele două

Demența afectează cel puțin 55 de milioane de oameni din întreaga lume, iar numărul crește cu aproximativ 10 milioane în fiecare an. În fapt, acest lucru se datorează faptului că trăim mai mult, iar demența este probabilă în cazul îmbătrânirii. Deci, există modalități de a reduce riscul de a dezvolta demență? Multe cercetări se concentrează în prezent pe rolul potențial al somnului, scrie Medical News Today.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), „demența este în prezent a șaptea cauză de deces dintre toate bolile și una dintre cauzele majore de dizabilitate și dependență în rândul persoanelor în vârstă la nivel global”.

OMS afirmă că aproximativ 55 de milioane de oameni au demență, iar până în 2050 numărul este probabil să ajungă la aproape 140 de milioane. Între 60% și 70% dintre persoanele cu demență au boala Alzheimer. Demența este în primul rând o boală a vârstei înaintate, deși demența cu debut tânăr - unde simptomele încep înainte de vârsta de 65 de ani - reprezintă aproximativ 9% din cazuri. Cu toate acestea, demența nu este doar o consecință a îmbătrânirii.

Mulți cercetători văd acum conexiuni între somn și demență, așa cum a declarat Dr. David Merrill, psihiatru și director al Centrului de Sănătate a Creierului de la Institutul de Neuroscience Pacific din Centrul de Sănătate Providence Saint John din Santa Monica. „Somnul”, a remarcat el, „este un factor care poate fi fie protector, fie riscant pentru sănătatea cognitivă. Efectele somnului asupra sănătății cognitive depind de atributele somnului unui individ, inclusiv de calitatea, cantitatea, frecvența și chiar regularitatea somnului”. Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel