Costel Fotea, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități: Ne oferă o adevărată lecție de viață

În fiecare an, pe data de 3 decembrie, este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, ne aduce aminte Costel Fotea,  președintele PSD al Consiliului Județean Galați.

"Vreau să le mulțumesc tuturor persoanelor cu nevoi speciale pentru exemplul lor de curaj, pentru puterea și tăria de caracter de care dau dovadă în fiecare clipă, oferindu-ne astfel o adevărată lecție de viață.

Trebuie să luptăm neîncetat împotriva discriminării și să fim mereu alături de ei, astfel încât să aibă șanse egale de dezvoltare în comunitățile din care fac parte.

De câțiva ani încoace, în incinta Complexului de agrement Zătun, Consiliul Județean organizează concursuri de pescuit sportiv pentru persoanele cu dizabilități, cu sute de participanți din întrega țară. Este o ocazie extraordinară de a socializa și de a se relaxa în aer liber.

De fiecare dată, sunt puternic impresionat de entuziasmul participanților, pasiunea lor și, mai ales, de dorința de a depăși obstacolele, oferindu-ne o adevărată lecție de solidaritate", precizează Costel Fotea.

Proclamată de Adunarea Generală a ONU

Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, şi semnată de 180 de ţări, promovează drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi în vederea implementării Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 şi a altor formate internaţionale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acţiunile umanitare, Noua Agendă Urbană şi Agenda de acţiune de la Addis Abeba privind finanţarea pentru dezvoltare.

Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe accederea acestor persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, aşa cum se prevede în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care se angajează să "nu lase pe nimeni în urmă" şi recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Problemele specifice persoanelor cu dizabilităţi la care se face referire în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă privesc educaţia, creşterea şi ocuparea forţei de muncă, inegalitatea, accesibilitatea aşezărilor umane etc.

Criza mondială a COVID-19 adânceşte inegalităţile preexistente, expune gradul de excludere şi evidenţiază faptul că munca privind incluziunea cu handicap este imperativă. Persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai excluse din societate şi printre cele mai afectate în criza sanitară mondială în ceea ce priveşte decesele. Chiar şi în condiţii normale, persoanele cu dizabilităţi au mai puţine şanse să aibă acces la asistenţă medicală, educaţie, locuri de muncă şi să participe în comunitate.

Lupta pentru drepturi în era post-COVID, tema Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi în 2021



În 2021, tema Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi este "Lupta pentru drepturi în era post-COVID", notează site-ul https://idpwd.org/. Anul acesta, se va discuta despre provocările, barierele şi oportunităţile pentru persoanele care trăiesc cu dizabilităţi, în contextul unei pandemii globale. Din martie 2020, fiecare persoană de pe pământ a fost afectată de schimbări politice, sociale şi economice drastice ca urmare a pandemiei COVID-19.

Astfel, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi ar trebui să fie folosită pentru a recunoaşte că persoanele cu dizabilităţi se numără printre cele mai afectate populaţii pe fondul pandemiei de COVID. Acolo unde marginalizarea, discriminarea, vulnerabilitatea şi exploatarea sunt factori de zi cu zi pentru mulţi oameni, riscul crescut de rezultate slabe a fost amplificat de accesul redus la servicii de îngrijire medicală de rutină şi reabilitare, o izolare socială mai pronunţată, mesaje de sănătate publică neadaptate, construite inadecvat, precum şi o lipsă de pregătire pentru situaţii de urgenţă pentru persoanele cu nevoi speciale.

"Persoanele cu dizabilităţi, atât în calitate de beneficiari, cât şi ca agenţi ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă şi durabilă şi pot promova o societate rezistentă pentru toţi, inclusiv în contextul reducerii riscului de dezastre şi a acţiunii umanitare şi al dezvoltării urbane. Guvernele, persoanele cu dizabilităţi şi organizaţiile reprezentative, instituţiile academice şi sectorul privat trebuie să funcţioneze ca o 'echipă' pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă", specifică sursa citată.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a prezentat, în octombrie 2020, primul raport cuprinzător privind măsurile luate de sistemul Naţiunilor Unite pentru integrarea incluziunii cu handicap şi punerea în aplicare a strategiei de la lansarea sa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în prezent, peste un miliard de oameni, circa 15% din populaţia lumii, trăieşte cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceştia provenind din ţările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală. Potrivit datelor statistice, mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilităţi sunt copii, iar probabilitatea ca aceştia să se confrunte cu violenţa este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.

Se estimează, totodată, că 46% dintre persoanele peste 60 de ani sunt persoane cu dizabilităţi. Una din cinci femei este susceptibilă să experimenteze dizabilităţi în viaţa ei, în timp ce unul din fiecare zece copii este un copil cu dizabilităţi. Persoanele cu dizabilităţi din lume sunt printre cele mai afectate de COVID-19, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel