Specialistul în dreptul muncii, colaboratorul FACIAS, avocatul Costel Gîlcă pune la dispoziția tuturor celor interesați "Ghidul contractelor de muncă pe perioada Stării de Urgenţă". În contextul în care zeci de mii de angajatori se află într-o situație juridică care generează modificări ale relațiilor de muncă, un Ghid al relațiilor de muncă este mai mult decât bine venit pentru a pune cap la cap noutățile legislative și pentru a putea acționa rapid.
În sprijinul tuturor angajatorilor şi nu numai, avocatul Costel Gîlcă, colaborator al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului, a redactat un "Ghid al contractelor de muncă pe perioada Stării de Urgenţă". Ghidul conține detalii despre cum este reglementată munca la domiciliu sau munca în regim de telemuncă, condițiile de suspendare a contractului individual de muncă ca urmare a forței majore, concediul pentru supravegherea copilului şi alte situații cu care se confruntă zilele acestea piața muncii.
"Nu numai că ne confruntăm cu riscul îmbolnăvirii sau decesului din cauza unui virus, dar avem deja primele semne ale unei crize economice majore. Epidemia de COVID-19 a impus modificări ale relațiilor de muncă pentru a se adapta noilor situații. Având în vedere importanța acestor modificări, pentru o viziune de ansamblu am considerat că se impune realizarea unui Ghid al contractului individual de muncă pe perioada Stării de urgență. În întreaga istorie a relațiilor de muncă din România nu a existat niciodată o situație care să poată fi comparată cu actualul moment în relațiile de muncă. Virusul COVID-19 nu a îmbolnăvit doar oameni, ci și activități comerciale, nu a ucis doar oameni ci și locuri de muncă. În aceste condiții, de carantină severă, de decretare a Stării de Urgență, de emitere a două Ordonanțe militare de suspendare a activităților comerciale, cu consecința suspendării a sute de mii de contracte individuale de muncă, s-a impus adoptarea unor măsuri în domeniul relațiilor de muncă. În acest ghid dorim să creionăm aceste modificări ale relațiilor de muncă în perioada epidemiei de COVID-19, pentru a veni în sprijinul tuturor celor interesanți" spune av. Costel Gîlcă, specialist în domeniul dreptului muncii și în domeniul dreptului securității sociale.
Ghidul este realizat în colaborare cu av. Bianca Mircea, specializată în drept comercial şi poate fi descărcat gratuit de pe https://www.facias.ro/date-esentiale-despre-munca-la-domiciliu-telemunca-concediul-pentru-supravegherea-copilului/
Cine este Costel Gîlcă
Av. Costel Gîlcă este autorul a 16 cărți publicate în domeniul dreptului muncii și în domeniul dreptului securității sociale, cu câteva sute de articole publicate în cele mai prestigioase reviste de specialitate din România, realizând unul dintre cele mai complexe site-uri de dreptul muncii din România (www.costelgilca.ro). Este organizatorul unui număr foarte mare de seminarii și conferințe sub egida Clubul de drept social – Costel Gîlcă, cu studii în domeniul dreptului muncii în țară și în străinătate, având 20 de ani de activitate, jurist al Universității din București, director juridic la Radiodifuziunea Română, fost agent temporar în cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene în cadrul cabinetului jud. Toader, iar ca avocat în Baroul București a gestionat cel mai mare proces colectiv în domeniul dreptului muncii(peste 15 000 de reclamanți).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News