Preţul gazelor din Germania este de opt ori mai mare decât în SUA. Specialiştii avertizează că mai multe companii cheie riscă să se închidă.
Costul tot mai mare al electricității și gazelor naturale se transformă într-un dezavantaj competitiv major pentru companiile din Germania, atrag atenția experții din această țară. Ei spun că industria germană plătește în prezent un preț pentru gazele naturale de opt ori mai mare decât cel din Statele Unite și avertizează că numeroase companii din domenii-cheie riscă să se închidă.
Avertismentele industriei germane sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât adevărata creștere de prețuri la energie abia urmează să vină. Multe companii încă beneficiază de contracte vechi de furnizare, care le protejează de salturile mari de preț din prezent. Odată cu expirarea lor în lunile care urmează, companiile vor trebui să cumpere gaze naturale și energie electrică în condiții noi.
Afectate sunt în special industriile mari consumatoare de energie, precum industria chimică, oțelul, hârtia, materialele de construcții, cimentul sau sticla. Costurile mari la gaz și curent reprezintă o problemă uriașă, afirmă Institutul pentru Economie Germană.
Directorul general al unei mari companii chimice germane, citat de "Handelsblatt", afirmă că republica federală asistă la o evoluție periculoasă, ce poate duce la dezindustrializarea țării. Dacă prețurile energiei rămân la nivelul actual, vom vedea întreprinderi din industrii germane cheie care se vor închide.
Numai industria germană a aluminiului a înregistrat o scădere cu 23% a producției în al doilea trimestru comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, scrie "Handelsblatt". Voci din această industrie, una dintre cele mai însetate de energie electrică din țară, spun că scenariile de viitor sunt sumbre, scrie Rador.
O recesiune în Germania, cea mai mare economie a zonei euro, este din ce în ce mai probabilă, iar inflaţia va continua să accelereze şi toamna aceasta ar putea înregistra un vârf de peste 10%, se arată în raportul lunar al Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), publicat luni, transmite Reuters.
Cu o economie dependentă puternic de gazele ruseşti, Germania este printre cele mai vulnerabile ţări la o tăiere a livrărilor de energie, iar creşterea costurilor afectează deja producţia, efectele urmând să fie şi mai dureroase în următoarele luni.
"Scăderea activităţii economice în lunile de iarnă devine din ce în ce mai probabilă. Gradul ridicat de incertitudine privind livrările de gaze în această iarnă şi creşterile semnificative de preţuri vor afecta probabil semnificativ gospodăriile şi companiile", avertizează Bundensbank.
Rusia reduce exporturile de gaze ca răspuns la sancţiunile occidentale, iar majoritatea economiştilor susţin că o recesiune în Germania este inevitabilă.
Preţurile ridicate şi deficitul de gaze forţează deja Germania să reducă consumul, sectoarele mari consumatoare de energie având cel mai mult de suferit. Costurile cu energia menţin inflaţia ridicată, iar toamna aceasta s-ar putea înregistra un vârf al inflaţiei de peste 10% în Germania, de aproximativ cinci ori mai mari decât ţinta BCE, de 2%.
"Per ansamblu, rata inflaţiei ar putea ajunge 10% în toamnă. Riscurile la adresa inflaţiei sunt ridicate, în special în eventualitatea unei opriri complete a livrărilor de gazele ruseşti", se arată în raportul Băncii Centrale a Germaniei.
Instituţia avertizează că aceste evoluţii ar putea apoi spori riscul unei creşteri rapide a salariilor, în special ţinând cont de nivelul record scăzut al ratei şomajului, ceea ce ar putea perpetua inflaţia, prin apariţia unei spirale salarii-preţuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu