Costul scandalului de la Sf. Pantelimon. Val Vâlcu a explicat cine va avea, de fapt, de suferit

Agerpres
Agerpres

Jurnalistul Val Vâlcu a comentat situația cu care se confruntă corpul medical din România, după scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Comentariul lui Val Vâlcu a pornit de la o înregistare din anul 2016, difuzată de B1 TV, în care ar fi fost șefa de la terapie intensivă de la Spitalul Pantelimon de la acea vreme, care explica cine trebuie salvat și cine nu.

„Ar fi foarte simplu să-i băgăm pe toți pe ATI și să le dăm la toți. Din păcate, nu ajunge pentru toată lumea. Trebuie să facem o diferențiere. Eu am făcut o chestie care mi s-a părut de bun simț: Hai să dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse! Dacă nu, îi băgăm pe toți la începutul lunii, însă dacă pe data de 20 nu mai avem medicație, atâta ne este bugetul“, preciza în 2016 fosta șefă de la terapie intensivă de la Spitalul Sf. Pantelimon.

În acest sens, jurnalistul a vorbit despre expunerea medicilor și atragerea de către aceștia a oprobriului societății.

„Nu am nicio informație în acest sens. Echipa s-a schimbat din 2014. Sunt medici tineri. Cele două doctorițe care sunt atacate acum, la limita linșajului mediatic, nu erau în 2016. Personalul mediu poate că funcționa și în acea perioadă.

Avea dreptate medicul Raed Arafat în pandemie: Acum, medicilor li se cere să facă eforturi, îi lăudăm, le aducem cafele la camera de gardă, toată societatea se uită la ei cu admirație și respect și când vom depăși această pandemie o să se întoarcă și o să vedeți cum o să ne ia la ciomege. Exact asta se întâmplă!“, a spus jurnalistul Val Vâlcu, luni seară, la postul de televiziune B1TV.

„Nu există legislație, parlamentarii nu au avut curajul să abordeze această problemă a tratamentelor la sfârșitul vieții, a împărțirii resurselor. A fost această problemă dezbătută în SUA în anii 60, cât împingi terapia intensivă și suportul mecanic și farmaceutic în cazul unor pacienți aflați în comă, în moarte cerebrală, dincolo de resursele biologice?“, a spus Val Vâlcu. El a amintit și precizările medicului ATI Elena Copaciu, de la Spitalul Universitar, care a spus că „e aproape tortură să insiști cu resuscitări la un pacient care și-a depășit resursa biologică“.

CITEȘTE ȘI              -              EXCLUSIV  Mutare bombă în dosarul de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Avocatul Bogdan Bărbuceanu: Această mișcare este extrem de importantă

„Eu mi-am permis să sfătuiesc medicii să nu se expună, pentru că știam că urmează așa ceva. Responsabilitatea li se transferă în cazul lipsei de resurse. Noi nu vrem să acceptăm. Acceptăm că nu avem bani să mergem cu un Rolls-Royce și mergem cu o Dacie, dar în sănătate nu, vrem să avem același tratament ca în Belgia sau Danemarca, dar fără să avem resursele necesare“, a precizat jurnalistul.

„Rezultatul acestui scandal va duce la o medicină defensivă, adică medicul va solicita toate analizele posibile. Va funcționa ca un robot și se va apăra pe el. Chiar e dator să se apere pe el, nu să se expună unor astfel de situații. Asta va costa societatea și vor suferi cei mai necăjiți dintre noi.

Cei care nu au resurse, nu se pot duce în privat, vor rămâne fără asistență medicală. La rezidențiat, cei care doresc să meargă la ATI au fost la jumătate, nici nu s-au ocupat locurile. Cea mai solicitată specializare e dermatologia. Dacă procurorii pot să vină, să vindece, să ne trateze poliția și în loc de tomograf să vină cu poligraful să pună diagnostic de fractură sau tumoră“, a mai spus jurnalistul.

Val Vâlcu a precizat că în Occident există know-how ce poate fi adoptat în România și transformat în lege, care să reglementeze această speță a alocării resurselor medicale pentru pacienți.

„Nu trebuie să inventăm noi penicilina. Legea Paliației a fost discutată în Parlament, dar este un ONG care exploatează suferința și s-a opus, iar parlamentarii nu vor să-și bată cuie în talpă și au lăsat din mână acest cartof fierbinte. Există legislație și există expertiză în Occident. Aici vorbim de răspunderea statului și societății. Dacă nu poți asigura resursele la nivelul nevoilor, cum le împarți pe cele existente? Treaba asta trebuie să fie asumată de decident, nu de medic!“, a conchis jurnalistul.

CITEȘTE ȘI               -               Cine este „beneficiara” scandalului de la Spitalul Sfântul Pantelimon

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel