Costuri și mai mari pentru alimente. Șeful unei companii de îngrășăminte din lume, analiză

Foto Pexels
Foto Pexels

Șeful uneia dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume a declarat că războiul din Ucraina va produce un șoc în ceea ce privește aprovizionarea și costul alimentelor la nivel mondial, transmite BBC.

Yara International, care operează în peste 60 de țări, cumpără cantități considerabile de materii prime din Rusia. Prețurile îngrășămintelor erau deja ridicate din cauza creșterii prețurilor en-gros la gaze.

Șeful Yara, Svein Tore Holsether, a avertizat că situația ar putea deveni și mai dificilă. „Lucrurile se schimbă de la o oră la alta”, a declarat acesta pentru BBC.

„Eram deja într-o situație dificilă înainte de război... iar acum este o perturbare suplimentară a lanțurilor de aprovizionare și ne apropiem de cea mai importantă parte a acestui sezon pentru emisfera nordică, unde o mulțime de îngrășăminte trebuie să se deplaseze și este foarte probabil ca acest lucru să fie afectat”, a spus acesta, conform sursei citate.

Rusia și Ucraina, printre cei mai mari producători de produse agricole și alimentare la nivel mondial

Rusia produce, de asemenea, cantități enorme de nutrienți, ingrediente-cheie în îngrășăminte, care permit plantelor și culturilor să crească.

„Jumătate din populația lumii se hrănește ca urmare a îngrășămintelor... Dacă acestea sunt eliminate de pe câmp pentru unele culturi, (n.r. randamentul) va scădea cu 50%”, a declarat Holsether.

Compania sa a fost deja afectată de conflict, după ce o rachetă a lovit biroul Yara din Kiev. Cei 11 angajați nu au fost răniți.

La doar câteva ore după ce Holsether a vorbit cu BBC, guvernul rus a cerut producătorilor săi să oprească exporturile de îngrășăminte.

El a subliniat că aproximativ un sfert din nutrienții cheie utilizați în producția alimentară europeană provin din Rusia.

Analiștii au avertizat, de asemenea, că această măsură ar însemna costuri mai mari pentru agricultori și randamente mai mici ale culturilor. Acest lucru s-ar putea reflecta în costuri și mai mari pentru alimente, notează Mediafax.

„Trebuie să ținem cont de faptul că, în ultimii doi ani, a crescut cu 500 de milioane numărul persoanelor care merg la culcare flămânzi... Așa că este foarte îngrijorător”, a mai spus acesta.

Vezi și: Coconel Neculai, la 100 de ani, interviu video. Ce pensie are un veteran de război. Cum a rezistat un secol de viață. Ce înseamnă să fii român, afli aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel