Cu prilejul desfășurării celei de-a cincea ediții a "Parlamentar pentru o zi", peste 100 de elevi și studenți din țară și-au petrecut ziua în Parlamentul României pentru a descoperi viața de parlamentar, cum se poate elabora o lege și care sunt etapele procesului legislativ.
Tinerii "parlamentari” pentru o zi au elaborat proiecte legislative, în urma cărora a avut loc un concurs. Proiectul învingător intitulat "Cote de gen egale pe listele electorale” a fost cel al echipei CEL Argeș, prezentat de liderul acesteia, Marin Sebastian:
"Proiectul nostru legislativ nu doar că este important, este esențial pentru România la care cu toții visăm, o Românie dezvoltată, o Românie a viitorului și nu a trecutului! Acesta presupune modificarea Legii nr. 208/2015 privind desfășurarea alegerilor parlamentare. Ne dorim cote egale de reprezentare atât pentru femei, cât și pentru bărbați, pe listele electorale ale partidelor.
În prezenta legislatură din 466 de parlamentari, doar 17% sunt femei, în scădere cu 2% față de legislatura precedentă, ceea ce este un lucru tragic"
De ce avem nevoie de această propunere legislativă
"Pentru că femeile s-au dovedit a fi mult mai competente decât bărbații. Un bărbat nu poate să facă o lege pentru femei mai bună decât o femeie, deoarece nu se află în corpul acesteia.
Parlamentarii femei s-au dovedit mai eficienți la realizarea inițiativelor legislative în domenii precum: sănătate, educație, muncă, familie și protecție socială etc. În alte state europene se poate, și în Republica Moldova s-a putut mai bine decât la noi, întrucât aceștia au 33,33% parlamentai de sex feminin. La noi de ce să nu se poată?"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu