Moştenitorul familiei Fogolyan, Szotyori Nagy Aron, a cerut sprijinul Consiliului Local Sfântu Gheorghe pentru ca imobilul în care se află sediul Prefecturii Covasna, construit în urmă cu aproape un secol şi jumătate de străbunicul său, să poarte numele acestei familii.
Publicitate
Szotyori Nagy Aron consideră că pretenţia este îndreptăţită, având în vedere faptul că familia Fogolyan a jucat un important în viaţa comunităţii locale, dar şi faptul că multe clădiri din Sfântu Gheorghe poartă numele celor care le-au ctitorit.
Szotyori Nagy Aron a declarat pentru AGERPRES că străbunicul său, un prosper comerciant, a construit clădirea în anul 1872 pentru a fi folosită ca locuinţă familială, iar câţiva ani mai târziu, bunicul său, medicul Fogolyan Kristoff, a ridicat alături o clădire cu mai multe etaje în scopul amenajării unui sanatoriu, dar ambele au fost naţionalizate de comunişti.
După 1989, moştenitorii familiei au reuşit, în urma unor îndelungate procese, să redobândească clădirea sanatoriului, folosită până atunci de Consiliul Judeţean Covasna, precum şi trei camere din incinta Prefecturii, cu o suprafaţă de 130 de metri pătraţi.
În două dintre aceste camere, Szotyori a amenajat un muzeu în memoria înaintaşilor săi, printre obiectele expuse regăsindu-se documente, fotografii, piese de mobilier şi lucruri personale, cum ar fi halatul medical şi instrumentarul sanitar al bunicului său, de numele căruia se leagă construirea spitalului vechi din Sfântu Gheorghe.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că susţine acest demers, considerând îndreptăţită solicitarea, însă nu poate denumi în mod oficial clădirea 'Fogolyan' pentru că nu se află în proprietatea oraşului.
În schimb, a promis că pe albumele tipărite de Primărie, în care va apărea imaginea acestui imobil, va fi menţionat şi numele celor care au construit-o.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu