Primăria Sfântu Gheorghe atenţionează cetăţenii cu privire la prezenţa urşilor în apropierea oraşului, recomandându-le să îşi ia măsuri de precauţie în cazul în care intenţionează să iasă la iarbă verde sau la plimbare prin pădure.
"Primăria Sfântu Gheorghe atrage atenţia că urşii din pădurile din jurul oraşului pot intra şi pe teritoriul zonelor locuite şi locaţiilor desemnate pentru picnicuri. Din acest motiv, cei care doresc să se ducă în excursie în aceste zone, trebuie să ia măsuri de precauţie. Conform sfaturilor specialiştilor, nu se recomandă persoanelor să intre singure în păduri şi se recomandă să fie gălăgioşi, pentru a evita intrarea în contact cu urşii", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei, remis luni AGERPRES.
Locatarul unei case din apropierea pădurii, Szocs Imre, a declarat că urşii i-au intrat de mai multe ori în gospodărie şi i-au omorât mai multe animale, dar autorităţile nu au putut interveni pentru că urşii sunt protejaţi de lege.
"Noi locuim pe strada Pădurii. Primul atac a fost anul trecut când a intrat şi a omorât un berbec de 10 kile, apoi anul acesta, în urmă cu două săptămâni, a omorât doi berbeci şi o oaie pe care nu le-a putut lua cu el pentru că a fost alungat de câini. Apoi a revenit peste trei zile, seara la ora 10,00, şi câinii iar m-au alarmat şi l-am alungat. Dar a trecut gardul şi s-a oprit la 30-40 metri, s-a uitat la mine în două labe, apoi a plecat. A venit şi Jandarmeria, dar ursul nu mai era acolo. Cel mai recent atac a fost marţea trecută, a venit ziua şi a omorât o oaie pe care a luat-o cu el, se vede cum a trecut gardul, sunt urme (...) E un urs mare, cred că are în jur de 250 kile, cam pe acolo. E un urs căruia nu îi e frică (...) În astfel de situaţii poţi cere ajutorul Jandarmeriei, ei vin şi asigură zona, alungă ursul, dar nu au voie să facă altceva, nu au altă soluţie nici ei. Am anunţat şi fondul de vânătoare, care se ocupă de acest teren, şi ei, la fel, trebuie să facă mii de hîrtii şi o să vedem când o să primească un răspuns, o soluţie. Nu cred că e ceva normal să îţi intre ursul în curte şi să îţi omoare animalele", a declarat, pentru AGERPRES, Szocs Imre.
În comunicatul menţionat, reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe atrag atenţia cetăţenilor că trebuie să declare în scris, în termen de maximum 24 de ore, eventualele pagube provocate de urşi, pentru a putea fi despăgubiţi.
"Declaraţia trebuie făcută la Biroul de Relaţii cu Publicul, Informaţii, Registratură al Primăriei Sfântu Gheorghe în maxim 24 de ore de la producerea incidentului. Notificările sunt necesare pentru compensarea materială a daunelor provocate şi pentru eventuala îndepărtare a urşilor. Conform Hotărârii de Guvern 1679/2008, în toate cazurile de pagube provocate de animale sălbatice, sunt disponibile numai 24 de ore pentru a raporta daunele. Ca urmare a declaraţiilor făcute de persoanele păgubite, Primăria va acţiona împreună cu instituţiile de resort pentru a compensa pagubele", se mai arată în comunicat.
În luna martie, un urs a fost văzut într-un cartier de locuinţe din Sfântu Gheorghe, mai precis în zona Lunca Oltului, unde există mai multe supermarketuri. Un caz similar a fost înregistrat în luna august 2012, când un urs de aproximativ 200 de kilograme a cutreierat mai multe străzi din Sfântu Gheorghe.
Gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţul Covasna susţin că numărul urşilor a crescut, la nivel naţional, cu aproape 2.000 în ultimii ani, iar cei mai mulţi trăiesc în judeţele din centrul ţării, respectiv în Braşov, Covasna şi Harghita.
Potrivit acestora, din 2016, când s-a oprit vânătoarea de urşi, numărul lor a crescut de la 6.500 la aproape 8.500 la nivel naţional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News