EXCLUSIV  COVID-19: Cine prinde un loc la ATI, diferența între viață și moarte. Președintele Colegiului Medicilor vorbește despre o nouă Lege a Sănătății

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, a vorbit pentru DC News despre scenariul în care medicii ajung să decidă cine trăiește și cine moare. 

Alegeri prezidentiale 2024

Am auzit în ultima perioadă, în spațiul public, odată cu recordurile Covid înregistrate de România, că riscăm să ajungem în situația în care medicii vor decide care dintre pacienții Covid sunt lăsați să moară și care sunt salvați. 

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu a vorbit, pentru DC News, despre acest subiect. 

Întrebat dacă este drept pentru medicii să ajungă în situația menționată anterior, prof. univ. dr. Dan Coriu ne-a spus că „nu pot decide medicii cine moare și cine trăiește. Nu medicii asigură resursele medicale. Medicii lucrează după ghiduri și protocoale și este treaba legiuitorului să ajute medicii să își facă datoria față de pacienții lor, chiar și în situația unor resurse limitate. Medicii trebuie să salveze cât mai multe vieți posibil.”

Coriu, despre principiul triajului după criteriile de admisie în ATI

Ne putem gândi că, dacă ajungem în acest stadiu, se poate lua în calcul ordinea în care au sosit cazurile la spital. Practic, primul venit, primul sosit? Prof. dr. Daniel Coriu spune că „nu este etic acest principiu”. 

„Dacă și numai dacă, capacitatea ATI-urilor este depășită și nu putem să admitem toți pacienții care necesită tratament intensiv, principiul triajului după criterii de admisie în ATI va fi probabil adoptat de legiuitor. Aceste criterii trebuie discutate în avans, dar nu este etic principiul “primul venit, primul servit”. Medicii trebuie anunțați de dinainte de către legiuitor, despre criteriile de triaj pentru admisia în ATI. Ele trebuie să fie transparente, echitabile, fără discriminare. De asemenea, criteriile nu pot fi arbitrare. Însă, încă nu s-a ajuns la această faza și sperăm că nici nu vom ajunge”, a mai spus prof. univ. dr. Daniel Coriu pentru DC News. 

Prof. dr. Daniel Coriu a fost întrebat și despre ce se poate face pentru a nu apărea contestații și abuzuri, în cazul în care ajungem în această situație. 

„Nu pot exista conspirații”

„Aici nu este vorba despre “Ce cred eu, Daniel Coriu?” Nu se pot emite supoziții, nu pot exista conspirații. Aici este vorba de reglementare. Principiul  “prognosticul analizat pe termen scurt este decisiv ca și criteriu de admisie în ATI” s-a folosit peste tot în lume, acolo unde a fost necesar și unde pandemia a lovit în număr foarte mare, în creștere exponențială, pacienți și personal medical,  pentru reglementarea de către legiuitor a criteriilor de admisie în ATI-uri”, a continuat prof. univ. dr. Daniel Coriu. 

Daniel Coriu propune o nouă Lege a Sănătății 

În încheiere, prof. univ. dr. Daniel Coriu a precizat că, „atunci când discutăm despre legiuitor, vorbim despre o Lege a Sănătății care să corespundă realităților pe care le trăim, și nu o lege veche din 2006, care a fost completată în fel și chip de fiecare clasa politică aflată la guvernare. Din perspectiva mea, ca și Președinte al CMR, am doar 5 cuvinte: “O nouă Lege a Sănătății”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel