Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Marinescu, se aşteaptă ca în luna martie să apară "un update" al vaccinului Covid-19.
Publicitate
Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Marinescu, a declarat, luni, pentru Agerpres, că în ţara noastră se va înregistra, în a doua jumătate a acestei luni, o creştere "clară" a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus şi se aşteaptă ca în februarie, martie şi aprilie să existe "probleme" legate de numărul de cazuri noi de COVID-19.
"Ceea ce deja se vede este o creştere nu exponenţială deocamdată, dar este o creştere şi se va vedea în intervalul următor. Undeva din a doua jumătate a lunii ianuarie spre 1 februarie va fi o creştere clară. Mă aştept ca lunile februarie, martie şi aprilie să fie lunile într-adevăr în care vom avea probleme legate de numărul de cazuri. Este foarte greu de spus când va fi exact vârful. (...) Mă aştept să fie un interval de maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecţii şi marea problemă va fi de a gestiona situaţia, pentru că oamenii vor avea nevoie de evaluare. Ar fi ideal să se rezolve totul în pre-spital, nu la nivel de spital, la camera de gardă", a afirmat medicul.
Potrivit acestuia, persoanele vaccinate cu schemă completă, cele care au trecut prin boală sau cele care s-au vaccinat şi au şi trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 vor avea o "probabilitate mică" de a face o formă complicată de COVID-19 şi de a ajunge la terapie intensivă.
Adrian Marinescu a completat că se aşteaptă ca în luna martie să apară "un update" al vaccinului COVID-19.
"Este evident, din datele pe care le avem, că vaccinurile de acum nu au aceeaşi eficienţă pe varianta Omicron. Nici nu avem atât de multe date. Aşteptăm ca, probabil, undeva în martie să avem update-ul vaccinului, dar deocamdată este varianta cea mai bună de a preveni şi este clar că oamenii care au o schemă completă, mai ales, dacă au şi boosterul au o protecţie bună inclusiv în raport cu Omicron. Aici protecţie va însemna cei care s-au vaccinat, cei care au trecut prin boală sau cei care le-au făcut pe amândouă. Cei care sunt protejaţi vor avea o probabilitate mică de a face o formă complicată, să ajungă la terapie intensivă", a explicat directorul medical al Institutului "Matei Balş".
El a menţionat că, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în zonele care s-au confruntat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, numărul de cazuri grave înregistrate în urma infectării cu această tulpină ar fi mai mic în comparaţie cu varianta Delta.
"Dacă ne uităm la tot ceea ce am văzut în Africa şi chiar în Europa toate lucrurile merg către această idee (cazuri mai puţin grave la Omicron faţă de Delta). Nu înseamnă însă că, dacă sunt mai puţine, nu vom avea probleme, pentru că, şi dacă este un procent mic, numărul de infecţii dacă într-adevăr ajunge să fie exploziv acel procent mic înseamnă un număr de persoane vulnerabile care fac forme severe chiar şi critice. Rata (de mortalitate) clar va fi mai mică, dar trebuie să fim atenţi şi prudenţi, mai ales că vrem să vedem exact cum se întâmplă cu populaţia Europei. Adică, să treacă măcar luna februarie şi, probabil, undeva după o lună de plin val, vom putea să tragem mai uşor nişte concluzii legate de Europa şi, mai ales, de România", a indicat Adrian Marinescu, potrivit Agerpres.
Conform acestuia, actualele antivirale au şi ele o eficienţă mai scăzută în faţa tulpinii Omicron a SARS-CoV-2.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu