COVID-19, în creștere. Țările europene nu furnizează date complete despre virus; experții rămân în ceață

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Transmiterea COVID-19 în Europa pare să fi crescut în ultimele săptămâni, dar, având în vedere că majoritatea țărilor nu furnizează date complete despre virus, experții sunt în ceață cu privire la adevărata amploare a situației, a transmis, joi, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Datele publicate de ECDC arată o creștere a cazurilor în cea mai recentă perioadă de 14 zile observată, care s-a încheiat pe 27 august. În timp ce agenția a spus că amploarea creșterii este mai mică decât vârfurile anterioare, a adăugat că a existat și o mare reducerea numărului de teste efectuate, scrie Politico.

Lacunele de date din ultimul briefing al ECDC sunt și mai îngrozitoare când vine vorba de spitalizări și decese. „Doar o treime dintre țări au raportat date despre internările în spital sau în ATI, iar aproximativ jumătate au raportat date despre decesele cauzate de COVID-19”, a spus ECDC.

Cele mai recente cifre urmează avertismentului de miercuri din partea directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, că internările la ATI sunt în creștere în Europa.

Dar OMS e și mai în ceață, mai puțin de un sfert din țările membre raportând decese organizației și doar 20 de țări - adică 10% dintre membrii OMS - furnizând informații despre spitalizări.

Datele ECDC de joi arată detecții sporadice în UE și SEE ale subvariantei Omicron BA.2.86, de care s-a vorbit tot mai mult în ultimele săptămâni din cauza cantității mari de mutații și temerilor că ar putea evita răspunsurile imune ale oamenilor.

„BA.2.86 este foarte diferit de tulpinile SARS-CoV-2 aflate în circulație în prezent, ridicând îngrijorări cu privire la creșterea reinfecțiilor dacă depășește variantele existente în UE/SEE”, a transmis ECDC. OMS a spus că monitorizează îndeaproape varianta „pentru a evalua transmisibilitatea și impactul potențial al acesteia”.

Miercuri, Moderna a declarat că vaccinul său modificat a generat o creștere de 8,7 ori a anticorpilor neutralizanți împotriva variantei B.2.86. „Credem că aceasta este o știre pe care oamenii vor dori să o audă”, a declarat pentru Reuters șefa de boli infecțioase de la Moderna, Jacqueline Miller. Pfizer a spus anterior că vaccinul său actualizat a arătat activitate de neutralizare împotriva variantei, într-un studiu pe șoareci.

Cele mai recente cifre apar pe măsură ce emisfera nordică se îndreaptă spre toamnă și iarnă. Datele publicate miercuri de firma de analiză a sănătății Airfinity arată totuși că pandemia este de așteptat să fie mai puțin severă decât anul precedent, deoarece vârfurile fiecăreia dintre aceste focare se suprapun mai puțin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel