În urma ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, desfășurată în data de 9 martie a.c., au fost adoptate o serie de măsuri pentru pentru evitarea răspândirii infecției cu COVID-19.
În urma ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, desfășurată în data de 9 martie a.c., au fost adoptate următoarele măsuri pentru pentru evitarea răspândirii infecției cu COVID-19 (coronavirus):
A fost aprobată suspendarea procesului de învățământ în unitățile școlare din învățământul preșcolar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional, în perioada 11-22 martie a.c., cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri în funcție de situație. A fost aprobată suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele înspre și dinspre Italia. Măsura este valabilă de astăzi, 10 martie până pe 31 martie 2020.
De asemenea, începând cu data de 12 martie și până la 31 martie a.c. sunt suspendate transporturile feroviare către și dinspre Italia. Sunt sistate programele de studii de tip schimb de experiență și stagii de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare, dacă nu au fost începute înainte de 9 martie a.c.
A fost instituită obligația pentru unitățile de alimentație, precum și pentru furnizorii publici și privați de transport persoane, de a dezinfecta suprafețele frecvent, de a evita aglomerația de persoane în spațiile comerciale, de a dezinfecta frecvent habitatul în mijloacele de transport. Pentru evenimentele cu un număr de maxim 200 de participanți, nu este necesar să fie solicitat avizul direcției de sănătate publică.
Instituțiile publice și private vor analiza posibilitatea ca o parte din personal să-și poată desfășura atribuțiile de serviciu de la domiciliu.
Până astăzi, 10 martie, la nivel național au fost confirmate 17 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 17 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați.
Toți pacienții internați au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție. Aceștia sunt internați în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 52 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.
În cursul zilei de ieri, 9 martie, au fost înregistrate 280 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 2.376 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global, făcând precizarea că România se numără printre statele cel mai puțin afectate de acest virus.
Până la data de 9 martie 2020, au fost raportate 11 577 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fos înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu