Focul a încetat în mai multe țări aflate în conflict, după ce Națiunile Unite au făcut apel la oprirea luptelor, ca urmare a pandemiei Covid-19.
Focul a încetat în mai multe țări aflate în conflict, după ce Națiunile Unite au făcut apel la oprirea luptelor, ca urmare a pandemiei Covid-19, conform Agerpres. Încetarea focului a fost menționată în ultimele zile în Filipine, Camerun, Yemen și Siria.
La începutul săptămânii, secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, a cerut „încetarea imediată a focului, oriunde în lume", pentru a proteja de „furia" Covid-19 populația civilă cea mai vulnerabilă în țările aflate în conflict.
Potrivit declarației unui diplomat sub protecția anonimatului, „un proiect de rezoluție a circulat între cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate cu privire la impactul COVIDd-19 referitor la situațiile de pace și securitate de pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate".
„Unele țări de la ONU se gândesc la un text care să sprijine apelul lui Guterres", a confirmat joi o altă sursă diplomatică pentru AFP.
Potrivit mai multor surse, la originea acestei inițiative se află Franța. În noaptea de joi spre vineri, președintele francez Emmanuel Macron a menționat pe Twitter pregătirea unei „noi inițiative majore" în contextul pandemiei, după o discuție cu omologul său american Donald Trump. Nu este însă clar dacă există o legătură între această inițiativă și textul aflat în discuție la ONU.
Luni, un proiect de „declarație" privind COVID-19, susținut de Estonia, a eșuat din lipsă de consens între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.
În aceeași zi, președinția Tunisiei, membru nepermanent din ianuarie, a menționat într-un mesaj pe Twitter un proiect de „rezoluție a Consiliului de Securitate" privind coordonarea acțiunilor globale ca răspuns la COVID-19, după o discuție între președintele tunisian Kais Said și omologul său francez Emmanuel Macron.
Între Rusia, reticentă ca membrii Consiliului de Securitate să se sesizeze pe o problemă de sănătate și SUA, care ar putea insista asupra menționării faptului că virusul provine din China, demersul adoptării unei eventuale rezoluții se dovedește a fi delicat, într-un for în care, de ani de zile, divergențele sunt numeroase.
Paralel cu acest proces din cadrul Consiliului, șase țări - Elveția, Singapore, Norvegia, Liechtenstein, Indonezia și Ghana - au elaborat o rezoluție pentru Adunarea Generală a ONU, conform unor surse diplomatice citate de AFP. Acest proiect, transmis joi președintelui Adunării, urmărește mai ales să sublinieze importanța „multilateralismului și a cooperării internaționale" pentru a face față pandemiei COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci