Medicul epidemiolog Emilian Popovici a vorbit despre situația COVID-19 din România și necesitatea aplicării unor măsuri mai ferme.
”Acest virus (SARS-CoV-2) a generat mult mai multe variante decât cele despre care s-a discutat până acum. El a generat variante contra-performante care, dacă rămâneau numai acelea, pandemia trecea de la sine, a generat variante neutre, care n-au adus nimic nou și de aceea nu s-a discutat despre ele, și a generat și variante foarte performante acolo unde evoluția infecției a fost cu număr mare de persoane infectate, cum a fost în India, unde s-au ținut de adunări politice și deplasări de populație, cu nerespectarea măsurilor. S-a generat o variantă în Africa de Sud, unde este un procent mare cu imuno-depresie din cauza infecției HIV-SIDA. De asemenea, din cauza nerespectării măsurilor, s-a generat o variantă în Brazilia, unde numărul a fost extraordinar de mare de infectări. S-a generat și-n Marea Britanie, de asemenea, deci se poate întâmpla oriunde în lume ca acolo unde sunt multe persoane infectate să apară și o variantă performantă. Eu sper să nu se întâmple acest lucru în România, pentru că vedeți că confruntăm cu varianta Delta și nu reușim să o punem la punct, din cauza unor măsuri insuficiente” a spus medicul epidemiolog Emilian Popovici, la Antena 3, în emisiunea ”Decisiv”, întrebat fiind de o posibilă tulpină COVID-19 nouă în România.
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a subliniat și că ”avem cifre fără precedent și, din păcate, am avut dreptate”. Cât despre un lockdown necesar în România, el spune că ”până la o carantină națională, sunt carantinele locale, cele regionale, deci este rațional să mergi cu măsurile treptat și progresiv”.
”Se știe foarte bine că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a făcut propuneri care n-au fost transpuse, din păcate, în practică. Eu cred că este momentul... De fapt, de mult este momentul să se aplice ceea ce spune Institutul de Sănătate Publică și nu alte opinii” a conchis medicul Emilian Popovici.
Recent, INSP a cerut ca Bucureștiul să fie carantinat, din cauza numărului crescut de cazuri. Propunerea a fost respinsă, însă. ”Carantinarea Capitalei țării trebuie să se facă la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP-ului, pentru că impactul este unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar.” a considerat atunci Raed Arafat, șeful DSU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu