Situația vecinilor României în plină pandemie. De panică, cetățenii unui stat vecin se înarmează

Criza sanitară cauzată de noul coronavirus a afectat întreaga omenire, fiecare stat luptând din răsputeri pentru combaterea pandemiei și oprirea răspândirii noului COVID-19.

Dar cum se prezintă situația în statele vecine României?

Dintre toți vecinii noștri, potrivit statisticii, România are cel mai negru bilanț în ceea ce privește epidemia de COVID-19: 2.245 de cazuri confirmate și 80 de decese până la publicarea acestui material.

Dar, așa cum vom vedea, situația este critică și la vecinii noștri.

Bulgaria 

Bulgaria a declarat stare de urgență timp de o lună pe data de 13 martie când numărul celor infectați atinsese cifra 23. Premierul Boiko Borisov a impus și el măsuri economice pentru a ajuta economia Bulgariei să nu se prăbușească.

În prezent Bulgaria are 399 de cazuri confirmate și 8 decese. În țara vecină nu e instaurată panica, dar Euronews sublinează că Bulgaria se confruntă cu aceeași problemă ca a României: lipsa de cadre medicale. În fiecare an, scrie sursa citată, aproximativ 250-300 de medici părăsesc Bulgaria în fiecare an și iau drumul Occidentului. În aceste condiții Bulgaria se confruntă în criza sanitară COVID-19 cu deficit de personal medical.

Interesant este că în cursul zilei de ieri, Kostadin Kostadinov, liderul partidului extremist pro-rus, a fost pus de procurorii din Sofia sub acuzare pe motivul că răspândește panică prin informații false. Acesta a declarat că restricțiile impuse de Sofia cetățenilor sunt ”propagandă” și ”diversiune” și „nu sunt în interesul cetățenilor”.

Ungaria

În Ungaria, panica de COVID-19 a dus ca tot mai mulţi unguri au început în ultimele săptămâni să se înarmeze pentru a se proteja pe sine şi familiile lor, de teama instaurării dezordinii publice în cazul în care epidemia cu noul coronavirus va duce la crize drastice în aprovizionare, potrivit datelor Reuters de săptămâna trecută.

Totodată, parlamentul Ungariei a acordat ieri Guvernului Viktor Orban puteri aproape nelimitate pe durata eforturilor de gestionare a epidemiei de coronavirus. Legea a fost criticată de opoziţie, de organizaţii pentru drepturile omului şi de Consiliul Europei deoarece nu stabileşte un termen-limită până la care vor fi în vigoare prerogativele speciale, informează Agerpres. Opoziția se teme că Orban va profita de această situație pentru a își consolida regimul autoritar.

Ungaria are 492 cazuri confirmate de COVID-19 și 16 decese.

 

Serbia

Serbia are confirmate 900 de cazuri și 23 de morți. Este statul cu cele mai multe cazuri confirmate dintre vecinii noștri. 

Sârbii se află și ei în stare de urgență, au închis frontierele și călătoriile aeriene și au impus măsuri drastice pentru combaterea și răspândirea noului coronavirus.

În Serbia este interzis ieșitul pe stradă pe timp de noapte, iar persoanele de peste 65 de ani din oraşe şi cele de peste 70 de ani din zonele rurale nu pot ieşi din casă decât duminica!

Serbia, stat apropiat Rusiei, primește ajutoare în pandemia de COVID-19 în special din China. Serbia a solicitat ajutor și UE.

Cetățenii sârbi sunt supuși propagandei antioccidentale de la cel mai înalt nivel. Președintele Vucic a lăudat ajutorul Chinei și a atacat UE pe 17 martie, precizând că „este doar o poveste frumoasă pe hârtie. Solidaritatea europeană nu există”. Evoluția ulterioară a crizei și măsurile luate de UE pentru statele membre l-au contrazis însă.

Ucraina

Nici în Ucraina situația nu e mai ușoară. Dimpotrivă. Potrivit Unian, prețurile la alimentele de bază au crescut simțitor de mult iar mulți cetățeni se tem de situația lor economică. Iar Ucraina așteaptă ca nivelul maxim al epidemiei să fie atins la mijlocul lui aprilie.

Totodată, din cauza măsurilor de carantină și restricțiilor impuse de autorități, mulți cetățeni din Ucraina și-au pierdut locul de muncă sau au fost forțați să intre în șomaj tehnic. 

Ucraina are 549 de cazuri confirmate de COVID-19 și 13 decese.

Republica Moldova

În Republica Moldova situația e și mai gravă. Frații de peste Prut se tem că sistemul sanitar va intra în colaps din cauza noului coronavirus. Potrivit Publika.md, la începutul epidemiei, fiecare al doilea cetățean credea că noul tip de coronavirus este o amenințare exagerată iar patru din zece moldoveni nu erau îngrijorați.

Situația s-a agravat însă foarte mult, mai ales că mulți cetățeni moldoveni s-au întors din Occident.

Armata Republicii Moldova a fost scoasă pe străzi iar în urmă cu puțin timp, informează portalul deschide.md, orașul Ștefan Vodă, satul Carahasani și municipiul Soroca au intrat în carantină.

Moldova a solicitat și ajutorul României în criza sanitară de COVID-19.

În Republica Moldova există 353 cazuri confirmate de COVID-19 și 4 decese.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel