COVID-19, valul 4. România cumpără încă 500 de concentratoare de oxigen. Hotărâre de ultimă oră

Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România a dat în această seară o nouă Hotărâre care prevede majorarea cantităților stocurilor de urgență medicală cu echipamente sanitare necesare pentru asigurarea aportului de oxigen pentru pacienții cu forme severe și critice de COVID 19.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 79 pentru aprobarea majorării cantităților de produse din categoria stocurilor de urgență medicală, de strictă necesitate, cu cantitatea de 500 ”concentratoare de oxigen de mare capacitate”. 

”Facem precizarea că aceste produse vor fi achiziționate pentru completarea stocurilor deja existente, iar in condițiile în care situația în dinamică va impune creșterea numărului de concentratoare de oxigen de mare capacitate, acestea vor fi solicitate inclusiv prin mecanismul european de protecție civilă”, se arată într-o comunicare de presă. 

Mai jos redăm integral Hotărârea dată de autorități

”Având în vedere propunerea șefului Departamentului pentru Situații de  Urgență, vicepreședinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență,  formulată pe baza discuțiilor din cadrul Grupului de Suport Tehnico-științific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase pe teritoriul României, referitoare  la majorarea cantităților de produse stocuri de urgență medicală, 

Luând în considerare numărul insuficient de concentratoare de oxigen, necesare în asigurarea aportului de oxigen pentru pacienții cu forme severe și  critice de COVID 19, existent la nivelul unităților sanitare, 

în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3) și (4) din Ordonanța de  urgență a Guvernului nr. 11/2020, privind stocurile de urgență medicală, precum  și unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu modificări și completări  prin Legea nr. 20/2020, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 4  alin. (1) lit. c) și art. 81 din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004  privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgenţă, cu  modificările și completările ulterioare,  

în temeiul prevederilor art. 20 lit. l) și n) din Ordonanța de urgenţă a  Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor  de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu  modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 și 4 din Hotărârea Guvernului  nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului  Național pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, 

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE: 

Art.1 - Se aprobă majorarea cantităților de produse stocuri de urgență  medicală, de strictă necesitate, pentru produsul ”concentratoare de oxigen de  mare capacitate”, conform listei prevăzute în anexă.

Art.2 - Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării  produselor prevăzute la art. 1, să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor  Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele  necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. 

Art.3 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului  Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin  ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.”

Concentratoare de oxigen și medicamente, cumpărate de urgență 

Raed Arafat a declarat de luni că măsurile sunt necesare pentru ”a gestiona o situație de urgență, de dezastru”. În acest sens, anunțase că România cere Tocilizumab altor state, dar și oxigenatoare individuale. 

Citește mai multe măsuri aici!

Situația devine din ce în ce mai critică. Pacienți transportați în stare gravă cu o aeronavă MApN

O aeronavă Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, transportă marţi şase pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă, de la Bucureşti la Târgu Mureş, informează Ministerul Apărării Naţionale.

"Echipa medicală care va monitoriza pacienţii pe timpul zborului este formată din specialişti din cadrul SMURD şi o echipă medicală a Bazei 90 Transport Aerian, iar transportul pacienţilor de la unităţile spitaliceşti către aeroport s-a realizat cu ambulanţe ale SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov", se precizează într-un comunicat al MApN.

Conform sursei citate, aeronava militară a decolat de la Baza 90 Transport Aerian în jurul orei 21:00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel