Covid endemic. Intrăm într-o nouă eră a coronavirusului, cu adevărat iminentă! Ce va însemna, la nivel mondial, și cât e de rău acest scenariu

GCS bilanț, Covid-19. 11 februarie 2022 - situația infectărilor în România
GCS bilanț, Covid-19. 11 februarie 2022 - situația infectărilor în România

În ultimii doi ani, toți ne-am întrebat: Când se va termina pandemia? Când revenim la viața normală? Și răspunsul la acele întrebări ar putea fi... foarte curând. Există o încredere tot mai mare că Omicron ar putea grăbi în unele țări, cum ar fi Marea Britanie, sfârșitul pandemiei.

Dar spre ce ne îndreptăm? Spre o nouă fază. Virusul nu va dispărea peste noapte. În schimb, noul cuvânt la modă cu care va trebui să ne obișnuim este „endemic”, ceea ce înseamnă că Covid este, fără îndoială, aici pentru a rămâne.

Intrăm într-o nouă eră a Covidului, cu adevărat iminentă, și ce va însemna acest lucru pentru viețile noastre?


„Suntem aproape acolo, acum este începutul sfârșitului, cel puțin în Marea Britanie”, spune profesorul Julian Hiscox, de la Institutul de Științe Infecțioase, Veterinare și Ecologice și Institutul Pandemic, Universitatea din Liverpool. 


„Cred că viața în 2022 va fi aproape ca înainte de pandemie”, adaugă el.

Ceea ce se schimbă este imunitatea noastră

Noul coronavirus a apărut, pentru prima dată în urmă cu doi ani, în Wuhan, China, și eram vulnerabili. A fost un virus complet nou pe care sistemul nostru imunitar nu l-a experimentat înainte și nu aveam medicamente sau vaccinuri care să ne ajute. Covid s-a răspândit exploziv în întreaga lume, dar „acest foc” nu poate arde la o intensitate atât de mare pentru totdeauna.


Erau două opțiuni: fie „stingem” virusul SARS-Cov-2, așa cum s-a întâmplat cu Ebola în Africa de Vest, sau i se va reduce intensitatea, dar va rămâne cu noi pe termen lung. S-ar alătura roiului de boli endemice - cum ar fi răceala, SIDA, rujeola, malaria și tuberculoza - care sunt mereu cu noi.

„Endemicitatea a fost scrisă în acest virus”, spune dr. Elisabetta Groppelli, virusolog la Spitalul St George, Universitatea din Londra


„Sunt foarte optimist”, spune ea. „În curând ne vom afla într-o situație în care virusul va circula, vom avea grijă de persoanele cu risc, dar trebuie să acceptăm ideea că oricine poate lua virusul, iar omul „obișnuit” va fi bine”.


Epidemiologii, care studiază răspândirea bolii, ar considera o boală endemică atunci când nivelurile sale sunt consistente și previzibile, spre deosebire de valurile de „boom și declin” ale pandemiei de până acum.

Profesorul Azra Ghani, epidemiolog la Imperial College London, spune că sunt persoane care folosesc termenul de „endemie” pentru a spune practic că Covid este încă în preajmă, dar nu mai trebuie să ne limităm viețile la anumite activități.


Ea crede că vom ajunge la această etapă „rapid”, adăugând: „Se pare că a durat mult, dar a trecut doar un an de când am început vaccinarea și suntem deja mult mai liberi datorită acestui lucru”.


Singurul lucru care ne-ar putea lua prin surprindere ar fi o nouă variantă care poate depăși Omicron și ar putea provoca o boală semnificativ mai gravă.

Cât de rău ar fi putea fi acest scenariu?


Este important să ne amintim că endemic nu înseamnă automat că lucrurile vor fi mai ușoare.  „Avem niște boli grave, mortale, pe care le considerăm a fi endemice”, explică profesorul Ghani. Variola a fost endemică, ucigând o treime dintre cei infectați. Malaria este endemică și provoacă aproximativ 600.000 de decese pe an. Dar avem deja semne că boala Covid devine mai puțin mortală deoarece corpurile noastre sunt mai capabile să lupte cu maladia.

Ce va însemna pentru viețile noastre?


Vor fi oameni, în mare parte în vârstă și vulnerabili, care vor muri din cauza Covidului endemic. Așadar nu putem răsufla ușurați, mai sunt decizii de luat cu privire la modul în care ar trebui să trăim cu virusul.

„Dacă veți dori, ca țară, doar zero decese din cauza Covid, atunci există o mulțime de restricții cu care trebuie să vă confruntați și jocul nu se va termina”, explică profesorul Hiscox.

Expertul consideră că, în curând, nu vom mai avea restricții și că vom termina cu testele de Covid anul acesta. Cel mai probabil, persoanele vulnerabile vor trebui să facă o nouă doză de vaccin în toamnă, astfel încât să își poată crește protecția pe timpul iernii.

„Trebuie să acceptăm faptul că sezonul de gripă va fi, de asemenea, un sezon de coronavirus și asta va fi o provocare pentru noi”, spune dr. Groppelli.

Profesorul Riley crede că nu vom fi forțați să purtăm măști după perioada Omicron, dar acestea vor deveni un fapt „mult mai obișnuit”, deoarece deja sunt în anumite părți ale Asiei, unde oamenii aleg, de bună voie, să le poarte în locuri aglomerate.

În timp ce Marea Britanie se apropie de finalul pandemiei, planeta nu este nici pe departe atât de aproape de acest scenariu frumos. Cele mai sărace țări încă așteaptă vaccinuri pentru cei mai vulnerabili oameni. Între timp, țările care au ținut Covidul la distanță, au avut foarte puține decese, dar au și mai puțină imunitate în rândul populațiile lor.


Organizația Mondială a Sănătății a precizat că lumea este departe de a descrie Covid ca fiind endemic.


„Pentru majoritatea lumii este încă o pandemie și o urgență acută”, conchide medicul Groppelli, citat de BBC MUNDO.

Endemia, o ameninţare permanentă

O boală care îşi face periodic apariţia în anumite regiuni este numită boală endemică. În cazul unei endemii numărul îmbolnăvirilor rămâne relativ constant de-a lungul timpului.

Acest număr este mai ridicat decât în alte regiuni, dar nu creşte în decursul timpului. Într-un interval de timp anume, mereu se îmbolnăvesc cam la fel de mulţi oameni.

Epidemia afectează doar o regiune

Dacă numărul îmbolnăvirilor creşte într-o regiune peste nivelul aşteptat (endemic), se vorbeşte despre o epidemie.

Pandemia afectează întreaga lume

Dacă o boală nu se răspândeşte doar la nivel regional ci ajunge să afecteze ţări şi continente întregi, atunci experţii vorbesc despre o pandemie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel