Cozi interminabile în fața crematoriilor. Imagini care spun povestea Covid-ului în China

Fotografie cu rol ilustrativ. Sursa: Captură video YouTube The Telegraph
Fotografie cu rol ilustrativ. Sursa: Captură video YouTube The Telegraph

Unități de terapie intensivă pline cu pacienți infectați cu Covid, cozi lungi în afara caselor de pompe funebre și rânduri de sicrie în fața crematoriilor. Ce se întâmplă în China?

În ultimele ore au apărut mai multe indicii care ar semnala o situație epidemiologică foarte gravă, sau în orice caz, în contrast puternic cu versiunea răspândită de presa națională, concentrată pe liniștirea populației cu privire la vârful atins la 1 ianuarie.

Activitatea crematoriilor chinezești

Potrivit Il Giornale, The Washington Post a analizat imaginile din satelit, videoclipurile de primă mână postate pe rețelele sociale chineze și conturile martorilor. Ei bine, potrivit ziarului american, numărul deceselor cauzate de Covid în China ar fi cu mult mai mare decât numărul declarat de autorități, pentru care epidemia ar fi, dimpotrivă, sub control.

Casele funerare din întreaga țară au înregistrat o creștere dramatică a activității lor față de acum câteva luni și față de aceeași perioadă a anului trecut. În special, imaginile achiziționate de Maxar Technologies și furnizate WP au arătat o creștere a activității în casele funerare din șase orașe diferite: de la Beijing la Nanjing, de la Chengdu și Kunming.

Se pare că o casă de pompe funebre din Chengdu a încetat să ofere servicii funerare, oferind doar două minute fiecărei familii pentru a-și lua rămas bun de la cei dragi înainte de incinerare.

O casă de pompe funebre de la periferia Beijingului a eliberat rapid spațiu pentru o nouă parcare. În Shanghai, cozile la casele funerare sunt chiar vândute cu 300 de dolari rudelor îndoliate care încearcă să asigure spațiu de incinerare.

Guvernul chinez continuă să insiste că mai puțin de 40 de persoane au murit în China din cauza Covid, începând cu 7 decembrie trecut, când Politica Zero Covid a fost eliminată și numărul de infecții a explodat.

Cu toate acestea, unele mărturii subliniază un scenariu foarte diferit. ”Lucrez aici de șase ani și nu a fost niciodată atât de aglomerat”, a spus un recepționer de la Casa funerară Jiangnan, din Chongqing, sud-vestul Chinei, care a vorbit despre rândurile lungi de mașini care așteaptă să intre în structură în zilele de Crăciun. Congelatoarele erau pline și toate cele opt incineratoare funcționau 24/7.

Câți morți?

Nu este neobișnuit ca, în China, casele de pompe funebre să fie cele mai aglomerate în lunile de iarnă. Însă volumul recent de trafic văzut în imaginile din satelit, împreună cu videoclipurile și fotografiile care arată o grămadă de oameni care așteaptă în afara acestor facilități, sugerează o activitate mai mare decât cea observată în perioade comparabile din ultimul an.

Oficial, puțin peste 5.200 de oameni au murit de covid în China de la începutul pandemiei. Cu toate acestea, proiecțiile făcute de experți internaționali aduc numărul real de decese mai aproape de 5.000 de persoane pe zi, mai multe modele prevăd mai mult de 1 milion de decese de Covid în China în 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel