Români din mai multe oraşe s-au aşezat la cozi kilometrice la benzinării, după apariţia mai multor zvonuri conform cărora carburanţii s-ar scumpi simţitor, urmând să ajungă la peste 10 lei pe litru.
UPDATE: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat şi el controale la staţiile de alimentare care au mărit preţul benzinei.
„Nu există absolut niciun motiv ca mâine benzina să ajungă la 11 lei, dar există motive mâine, și am discutat și cu primul-ministru, ca organe de control ale statului român să se ducă peste benzinăriile care au ridicat nejustificat acest preț pentru că au apărut în poze prețuri de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei, și de mîine să înceapă controale pentru că deja mi se pare că este o speculație, iar speculațiile trebuie asupru pedepsite mai ales în situații de criză, cum suntem acum, cu război la frontieră”, a spus miercuri seara, la Digi24, Virgil Popescu, conform Mediafax.
Una dintre posibilele explicaţii pentru creşterea preţului ar fi noul stoc de benzină de la staţiile de alimentare care au crescut radical preţul. Dacă la benzinăriile unde carburantul se vinde încă la preţul vechi stocurile nu s-au terminat, la cele unde preţul a explodat e posibil ca stocurile să fi fost refăcute, însă la preţuri mai mari decât până acum. Reacţia populaţiei ar putea fi, astfel, una justificată. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în zilele următoare în toată ţara.
Sursă foto: Facebook Mădălin Hinţ
Şi preşedintele SUA, Joe Biden, a avertizat companiile americane să nu încerce să speculeze embargo-ul impus Rusiei pe importurile de petrol.
"Petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane. Mişcarea are suportul Congresului şi, cred eu, a ţării. Poporul american susţine Ucraina şi cred că e deja clar că nu vom finanţa în vreun fel războiul lui Putin. Decizia e luată în consultare cu aliaţii noştri. Un răspuns unit la agresiunea lui Putin este ce ne-am dorit. NATO, UE şi aliaţii noştri trebuie să rămână uniţi. Înţeleg că mulţi dintre partenerii noştri europeni nu sunt în situaţia de a ni se putea alătura la aceste sancţiuni. SUA produce mai mult petrol la nivel domestic decât toate ţările europene la un loc. De fapt, suntem un mare exportator de energie. Deci putem face această mişcare, deşi alţii nu pot. Dar lucrăm îndeaproape cu aliaţii noştri la o strategie pe termen lung pentru a le reduce dependenţa de energie rusească. Azi rămânem uniţi în scopul nostru, să punem presiuni pe Putin. Dar vor fi costuri şi aici, în SUA. Am spus de la început că voi fi sincer. Apărarea libertăţii costă, şi ne costă şi pe noi. Democraţii şi republicanii înţeleg asta şi consideră că asta trebuie să facem.
Decizia nu e fără costuri în SUA. De când Putin a început războiul, preţul benzinei din SUA a crescut cu 75 cenţi pe litru. Vom face totul să minimizăm efectele. Înţelegem că războiul lui Putin duce la creşterea preţurilor, dar asta nu e o scuză pentru creşterea excesivă a preţurilor. Agresiunea rusă ne costă pe toţi, dar nu e momentul să facem profit aşa. Asta nu vom tolera", a declarat Joe Biden marţi.
UPDATE 4: "Nu există motive reale pentru cresteri accelerate de preturi in România. Țara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă", a transmis Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
UPDATE 3: Ion Tache, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari din România, a avut o reacţie tranşantă.
"Nu în toate zonele au crescut preţurile, ci doar unde şmecheria a mers. S-a lansat un zvon că nu va mai exista benzină pe piaţă şi că barilul va ajunge la 300 de dolari, cum au spus ruşii. Barilul e la 134 de dolari şi nu justifică preţul acesta. Ca preţul să fie 10 lei pe litru, barilul trebuie să fie peste 180 de dolari. Cineva a lansat disperarea, ea a prins, cetăţenii s-au panicat şi s-au aşezat la cozi. Cred că Consiliul Concurenţei trebuie să îşi intre în atribuţii. Ministrul Energiei a anunţat că există stocuri suficiente, ca să nu se creeze panică. Cei care cresc preţurile atât de mult, nejustificat, ar trebui sancţionaţi cumva, guvernanţii trebuie să găsească o metodă să stopeze fenomenul", a declarat Ion Tache la România TV.
UPDATE 2: Guvernul României a anunţat că nu sunt probleme cu stocurile de carburanţi.
"România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!", a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.
UPDATE: Sunt cozi uriaşe în toată ţara la benzinării. Cititori DC NEWS ne-au informat că în Buftea, la câţiva kilometri de Bucureşti, sunt sute de maşini care stau la coadă pentru a alimenta, în timp ce pe grupurile dedicate şoferilor din ţară au apărut deja fotografii cu cozile kilometrice.
Spre exemplu, la Galaţi nu mai există benzinărie la care să nu fie coadă, iar internauţii spun în comentarii că stau la cozi pentru că de mâine carburanţii ar urma să se scumpească.
- ştirea iniţială -
Europarlamentarul Rareş Bogdan spune, însă, că situaţiile unde preţul la pompă a sărit de 11 lei sunt izolate, şi îi roagă pe români să nu intre în panică.
"Nu intrați în panică! Deși prețurile la carburanți sunt inacceptabil de mari la tot ce depășește 6 lei, ce s-a întâmplat la câteva stații Mol din Bihor și un mic operator privat reprezintă cazuri izolate. Nu este o realitate generală care să vă facă să intrați în panică! Situația de la granița de Vest a României, nici acolo peste tot, este generată de raționalizarea consumului în Ungaria, unde stațiile de benzină nu mai stau deschise decât 4 ore pe zi. Prețurile sunt, 7.60, 7.80, respectiv 7.99, NU au sărit de 8 lei, nicidecum nu au ajuns la 11 lei, respectiv la 11.20 decât în câteva stații din rețeaua Mol din Bihor si la un operator privat mic, cu doar 2 stații aflate pe graniță.
Vă rog din suflet, fiți responsabili, NU intrați în panică! Aveți incredere! România este protejată și sigura. Nu întrați în jocul celor care doresc destabilizarea României!", a scris Rareş Bogdan pe Facebook.
Mai mulți cititori DC News ne-au semnalat că luni dimineață, venind din Constanța către București pe Autostrada Soarelui, nu au găsit benzină la pompă.
Acum, situația s-a rezolvat, spun reprezentanții companiei Rompetrol.
Compania Rompetrol a fost ținta unui „atac cibernetic complex” care a avut impact asupra unor servicii, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), care a fost notificat de companie.
Pentru protejarea datelor, compania a sistat temporar funcționarea site-urilor și a serviciului Fill&Go, atât pentru flote, cât și pentru persoanele fizice. Activitatea rafinăriei Petromidia nu este afectată, iar activitatea benzinăriilor Rompetrol se desfășoară normal, clienții având la dispoziție opțiunea plății în numerar sau prin card bancar, transmite DNSC.
Echipa Directoratului se află în contact permanent cu organizația afectată pentru remedierea problemei, oferind asistența necesară în acest caz.
„În cursul acestei nopţi, Rompetrol s-a confruntat cu un atac cibernetic complex. Suntem în permanentă legătură cu Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi împreună depunem toate eforturile pentru rezolvarea situaţiei. Pentru protejarea datelor, compania a sistat temporar funcţionarea site-urilor şi a serviciului Fill&Go, atât pentru flote, cât şi pentru persoanele fizice”, se arată într-un comunicat al companiei Rompetrol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu