Cozonacul ardelenesc nu ar trebui să lipsească de pe masa ta de Crăciun. Iată cum se prepară...
Ingrediente
Aluat
1 kg făină
5 ouă
50 g drojdie proaspătă
200 g zahăr
500 ml lapte
8 linguri ulei de floarea-soarelui
i1 linguriţă sare
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 linguriţă coajă rasă de lămâie
Umplutură
500 g nucă măcinată
4 albușuri bătute
350 g zahăr
1 gălbenuș pentru uns
Cum se prepară
Din drojdie, o lingură de zahăr, un pumn de făină și o cană de lapte se face o maia. Cerni restul de făină într-un castron mare și faci o gropiță în mijloc, unde vei adăuga maiaua. Adaugi pe rând gălbenușurile și presari un praf de sare peste acestea. Adaugi oul întreg. Frămânți treptat adăugând laptele, zahărul, vanilia, uleiul și coaja rasă de lămâie, până obții un aluat elastic (aproximativ 20 de minute). Acoperi cu un prosop din bumbac și lași aluatul la dospit pentru aproximativ 30 de minute, la căldură.
Între timp, bați cele 4 albușuri rămase spumă, împreună cu zahărul și adaugi nuca. După ce a dospit aluatul, îl răstorni pe masă și îl împarți în două, manipulându-l cât mai puțin. Întinzi aluatul cu sucitorul uns cu puțin ulei, într-o foaie subțire (de un deget), scrie bucataras.ro. Întinzi jumătate din cantitatea de umplutură cu nucă și apoi rulezi cu grijă. Așezi ruloul în tava de cozonac unsă cu ulei. Procedezi la fel și cu cealaltă jumătate de aluat și umplutură. Acoperi tăvile cu prosop și mai lași cozonacul la dospit aproximativ 15 minute.
În acest moment, aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald când vei pune cozonacul la copt. Unge cozonacul cu gălbenuș. Lași la copt cam 45 de minute. Scoți imediat cozonacul din tavă și îl acoperi cu prosop. Lași să "meargă la moară" pentru 10 minute, apoi îl poți tăia și savura.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News