Cozonacul cu nucă este una dintre rețetele preferate de români pentru masa de Crăciun. Pufos și gustos, cozonacul îți va umple casa în sărbătoare de îndată prin mirosul parfumat.
Publicitate
Cozonac pufos cu nucă (de 30X14 cm)
Ingrediente
50 g lapte condensat neîndulcit
50 ml lapte
100 g făină + 1 linguriță rasă făină
25 g drojdie proaspătă/7 g drojdie uscată
Daca nu aveți lapte condensat, faceți maiaua din 100 ml lapte gras, 100 g făină, 25 g drojdie proaspătă/7 g drojdie uscată.
Mod de preparare
Dizolvăm drojdia proaspătă sau uscată în laptele ușor călduț, apoi adaugăm treptat făina și amestecăm cu o lingură de lemn. Vom obține un aluat cu o consistență cremoasă. Pudrăm suprafața maielei cu 1 linguriță rasă de făină.
Acoperim vasul cu un șervet curat de bumbac și o lăsăm să dospească într-un loc călduț, ferit de curenți de aer rece, pentru 45 minute.
maia
550 g făină pentru cozonac
150 ml lapte condensat neîndulcit/150 ml lapte vacă gras (3,5% grăsime)
90 g zahăr tos foarte fin
10 g miere
2 oua medii
100 g unt topit
coajă de lămâie
coajă de portocală
esență vanilie
În plus: cca 50 gr făină și 2-3 linguri ulei de floarea soarelui pentru frământat.
Mod de preparare
Facem o gropita in centrul fainii din vas unde adaugam maiaua, ouale usor batute cu o furculita, laptele caldut (nu fierbinte!) si mierea. Incepem sa framantam pana ce aluatul de cozonac incepe sa prinda consistenta apoi adaugam zaharul, sarea si aromele si framantam din nou pana la inglobarea lor in aluat.
Adaugam untul usor caldut ( caldut spre rece nu spre fierbinte) in 3 etape. Dupa fiecare transa adaugata, framanatm pana cand untul este complet absorbit de aluat.
Mutam aluatul pe planul de lucru usor uns cu ulei si incepem sa il framantam pana ce vom obtine un aluat complet elastic, cu o suprafata matasoasa si lucioasa.
Formam un aluat rotund pe care il punem inapoi in vas. Acoperim vasul cu un servet curat de bumbac si il lasam la dospit intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer rece) pana ce isi dubleza volumul.
Cel mai bun loc pentru dospit este cuptorul. Il incalzim la 100°C pentru 5-10 minute, apoi il stingem si introducem vasul in cuptor. Lasam beculetul din cuptor aprins pentru ca acesta va mentine caldura necesara unei dospiri corecte.
300 g nuca măcinată
75-100 ml lapte
1 lingură cacao
1 lingură miere
100 g zahăr
esență rom
Topim mierea pe foc mic, apoi adaugam nuca macinata amestecata cu cacaua si zaharul. Incepem sa adaugam treptat laptele amestecat cu esenta de rom si amestecam pe foc foarte mic pana ce vom obtine o crema densa. In cazul in care mai este nevoie de lapte, mai adaugati 2-3 linguri. Important este ca umplutura sa nu fie absolut deloc lichida, ci cremoasa si bine legata. Stingem focul si o lasam sa se raceasca.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru usor unsa cu ulei si il impartim in doua bucati egale. Intindem fiecare bucata de aluat, (cu mana! nu cu facaletul) intr-o foaie groasa de 2-3 cm, de dimensiunea formei in care vom coace cozonacul.
Punem jumatate din umplutura pe suprafata foii, avand grija sa lasam cam 2-3 cm din capete neunse si apoi o rulam. Procedam la fel si cu a doua foaie si apoi rasucim cele doua rulouri si le lipim bine capetele.
Tapetam forma cu unt si hartie de copt (e bine ca hartia de copt sa depaseasca marginile formei) si delicioasul cozonac cu nuca in ea.
Lasam cozonacul cu nuca sa dospeasca pentru 60-90 minute sau pana cand depaseste putin marginile formei. Il ungem cu 1 galbenus amestecat cu 2-3 linguri de lapte si il pudram cu zahar tos.
Coacem cozonacul cu nuca in cuptorul preinncalzit la 180°C pentru 45-50 minute.
Vezi și: Prăjitură cu cacao și cremă de nuci. Desertul perfect pentru Crăciun
Rețetă sarmale pentru Crăciun. Ingrediente-minune pentru un gust savuros
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu