Vrei să te bucuri de un cozonac pufos și aromat, dar frământatul îți dă bătăi de cap? Nu mai este cazul să-ți faci griji. Avem rețeta ideală: fără frământare!
Ingrediente
Aluat
1 kg făină 000
50 g drojdie proaspătă
5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
500 ml lapte
100 g unt topit
5 linguri de ulei
150 g zahăr
1 esență vanilie
coaja rasă de la o lămâie sau portocală
un praf de sare
Umplutură
5 albușuri de ou
250 g sâmburi de nucă
50 g stafide
150 g zahăr
2 linguri cacao
esență de rom
Alte ingrediente
ulei pentru uns blatul de lucru
hârtie de copt
zahăr pentru presărat deasupra cozonacilor
100ml lapte pentru dizolvat drojdia
Cum se prepară
Cerne făina într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă ușor cu ajutorul unei spatule de silicon. Topește untul în cuptorul cu microunde sau pe foc, apoi dă-l deoparte să se răcorească puțin. Mai departe, încălzește ușor laptele, apoi amestecă-l cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie, potrivit paginidebucate.ro. Continuă să amesteci ușor până când zahărul se va topi.
Pune drojdia într-un bol, adăugă peste ea aproximativ 100ml lapte în care dizolvi o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei și omogenizarea compoziției – aceasta va fi maiaua cozonacului. Las-o deoparte o vreme până când va începe să crească. În continuare, separă gălbenușurile de albușuri și amestecă-le cu cele 5 linguri de ulei.
Încorporează în făina, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topi. Nu frământa, doar amestecă bine câteva minute, cât să ai un aluat omogen, ușor elastic. Unge bila de aluat rezultată cu puțin ulei și acoperă vasul cu un prosop. Pune vasul la loc călduț, ferit de curenți de aer, până când aluatul își va dubla volumul.
Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregătește umplutura pentru cozonac. Bate albușurile spumă, apoi adaugă câte puțin zahărul, până obții o bezea fermă și lucioasă. Amestecă bezeaua obținută cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele. După ce aluatul a crescut, împarte-l în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să coci cozonacii.
Unge blatul de lucru cu ulei și întinde o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor ușor înmuiate în ulei. Întinde umplutura de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, rulează ușor, apoi procedează la fel și cu următoarea. În funcție de preferințe, poți adăuga din loc în loc și cubulețe de rahat peste umplutura de nucă. Împletește cele două foi de aluat și pune cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Unge cozonacii cu ou, presară puțin zahăr deasupra lor și lasă-i să stea 10-15 minute în tăvi, la crescut, apoi dă-i la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu