Cozonacul fără frământare este soluția cea mai bună, dacă ești în lipsă de timp sau nu ai chef să frămânți un cozonac clasic.
Ingrediente:
1 kg făină
600 ml lapte cald
250 g zahăr
un pachet unt
2 pliculețe drojdie uscată
6 gălbenușuri
200 g stafide
1 linguriță esență de vanilie
1 linguriță esență de rom
coaja unei portocale + coaja unei lămâi
1/2 linguriță sare
Ingrediente pentru umplutură:
6 albușuri
600 g nucă măcinată
4 linguri cacao
200 g zahăr pudră
Mod de preparare:
Dizolvă drojdia în laptele călduț, cu două linguri de zahăr. Las-o să se odihnească pentru 20 de minute. După ce drojdia se umflă, adaugă restul de zahăr, aromele, untul topit și sarea, potrivit Ciao.ro.
Încorporează apoi făina cernută, stafidele și frământă până obții un aluat omogen și elastic (cca 5 min). Pune aluatul într-un recipient cât mai încăpător și dă-l la frigider peste noapte sau pentru maxim 24 de ore.
Scoate aluatul de la frigider cu 30-50 minute înainte de a lucra cu el.
Pregătește umplutura:
Bate albușurile spumă (fără zahăr, fără nimic altceva), până devin pufoase. Încorporează nuca măcinată, cacaoua și zahărul pudră.
Împarte aluatul în 4 părți egale. Pe blatul bine uns cu ulei, întinde două dintre bucăți în dreptunghiuri și unge 1/2 din compoziție. Rulează fiecare bucată de aluat, apoi împletește-le între ele.
Unește capetele cozonacului și mută-l într-o tavă unsă cu ulei sau unt. Procedează exact la fel și cu celelalte 2 bucăți de aluat rămas și cu cealaltă jumătate de umplutură.
Unge cozonacii cu un gălbenuș combinat cu două linguri de lapte.
Lasă cei doi cozonaci la crescut, până când își dublează volumul.
Unge-i din nou cu amestecul de gălbenuș, presară-i cu zahăr și dă-i la cuptor pentru 40-45 de minute, la 170 de grade.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu