Cozonacul este nelipsit de pe masa de Paști! Dar cum trebuie să-l faceți pentru a fi pufos și delicios?
- 1 kg de făina
- 5 ouă
- 300g de zahăr
- jumătate de pachet de unt (80% grăsime)
- 5 linguri de ulei
- 200 ml lapte
- 400g de nucă
- 4 linguri de cacao
- coaja de la o lamâie
- 2 portocale
- 1 fiolă de esență de rom
- drojdie cruda 42g
- zahăr vanilat praf pentru ninsoarea finală.
Ouăle se separă, albuşurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr şi se amestecă cu nuca şi cacaoa pentru umplutură.
Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduţ şi două linguri de zahăr să dospească într-un crater făcut în făină.
Când "fierbe" drojdia se adaugă gălbenuşurile și restul de zahăr. Aromele, puţină sare, uleiul şi untul topit călduţ, nu fierbinte, se amestecă până se încorporează toată făină şi se obţine un aluat elastic, nu foarte îndesat.
Se acoperă ligheanul cu folie şi se lasă aluatul la cald o oră. Cu mâinile unse cu ulei se împarte în 4 formându-se sfere.
Care se întind în formă de foaie şi se umplu cu umplutură de nuci apoi se rulează. Că să obţinem un cozonac arătos şi mare , împletim câte două sucituri astfel apoi le aşezăm într-o tavă de cozonac bine unsă şi tapetata cu făină.
Lăsăm cozonacii la temperatura camerei să crească încă o ora. Îi ungem cu ou bătut, apoi îi introducem în cuptorul bine incazit la 180 grade pentru 35-50 minute.
Când sunt copţi, se scot din formă şi se presară cu zahăr vanilat praf. Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu