O nouă specie de crab e prezentă în apele Dunării!
Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) au anunţat luni că ihtiologii au înregistrat o nouă specie de crab în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), specia fiind considerată invazivă, cu posibil impact însemnat asupra faunei de moluşte locale, informează Agerpres.
Anunţul a venit după publicarea lucrării ştiinţifice semnate de Aurel Năstase, Ştefan Honţ, Marian Iani şi Marian Paraschiv pe researchgate.net. Potrivit cercetătorului Aurel Năstase, prima semnalare a crabului albastru, Callinectes sapidus, pe coasta marină românească a Deltei Dunării datează din decembrie 2022.
"Această înregistrare fusese anticipată de oamenii de ştiinţă din Bulgaria şi România de la sud de RBDD, care au înregistrat specia în urmă cu mai bine de 20 de ani, semnalând prezenţa speciei în partea bulgară şi românească până în dreptul localităţii Constanţa. Sunt necesare studii aprofundate pentru a determina impactul acestei specii asupra faunei Deltei Dunării, ştiind că specia este un prădător oportunist, care preferă moluştele şi una dintre cele mai invazive 100 de specii din zona mediteraneeană, inclusiv Marea Neagră", se arată în anunţul publicat de INCDDD pe Facebook.
Anul trecut, specialiştii INCDDD au anunţat că au descoperit în Delta Dunării un nou crustaceu - crevetele de apă dulce, provenind cel mai probabil dintr-o fermă de acvacultură din Ucraina şi având potenţial să devină o resursă naturală exploatabilă în zonă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu