Colindătorii sunt vestitorii Nașterii Domnului. Despre ei se spune că sunt aducători de belșug și sănătate, din acest motiv oamenii ar trebui să-i primească în locuințele lor.
În ajunul Crăciunului, cetele de colindători sunt formate mai ales din copii. Unul dintre obiceiurile cele mai cunoscute ale copiilor colindători este umblatul cu Steaua. Acest obicei evocă momentul în care, la naşterea lui Iisus, pe cer s-a ivit steaua care i-a călăuzit pe magi.
Umblatul cu capra este un obicei ce ține, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Numele acestui obicei variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, capra sau țurcă în Moldova și Ardeal, boriță în Transilvania.
Capra este însoțită de o ceată zgomotoasă cu nelipsiții lăutari care acompaniază dansul caprei. Spectacolul se remarcă mai ales prin originalitatea costumului și a coregrafiei. Cercetătorii presupun că dansul caprei provine din ceremoniile sacre arhaice închinate renașterii divinității.
Colindătorii sunt răsplătiţi de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri şi bani. Se spune că cei care îi primesc pe colindători vor avea parte de lucruri bune în noul an.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu