Anul acesta, Crăciunul va aduce românilor mai multe zile libere, față de anul 2021. Iată când se vor putea bucura angajații de liber de la locul de muncă, pe timpul sărbătorilor de iarnă.
De Crăciun, toate drumurile duc acasă şi toate gândurile duc la... zile libere. Nașterea Domnului reprezintă, cu adevărat, una dintre cele mai importante sărbători din an. Mulți dintre români cer liber de la locul de muncă în așa fel încât să petreacă timp prețios alături de cei dragi.
Cu ocazia Crăciunului, dar și de Anul Nou, românii primesc din partea statului zile libere, acestea fiind incluse pe lista liberelor legale, toate fiind libere bine meritate de cei care muncesc. Ei bine, în anul 2022, românii se vor bucura de o minivacanță. Dacă în anul 2021 Crăciunul și a doua zi de Crăciun au picat sâmbăta și duminica, iar românii nu au beneficiat de zile libere pentru că a fost weekend, în anul 2022, bugetarii, dar și cei care își pot întrerupe activitatea la locul de muncă se pot bucura măcar de o zi.
Nașterea Domnului pică în anul 2022 într-o zi de duminică, iar cum și cea de-a doua zi de Crăciun este inclusă pe lista liberelor legale, românii vor fi liberi și luni, 26 decembrie. Mai mult, pe 24 deja se oferă libere românilor, așadar minivacanța ar putea fi de 4 zile.
Câte zile libere vor mai avea românii după Crăciun? Pe timpul unui an, românii primesc 15 zile libere legale. Acestea sunt legate de principalele sărbători publice și religioase.
1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (duminică și luni)
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (marți)
14 aprilie — Vinerea Mare (vineri)
16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (duminică și luni)
1 mai — Ziua Muncii (luni)
1 iunie — Ziua Copilului (joi)
4 iunie și 5 iunie – Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)
15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)
30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)
1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)
25 decembrie și 26 decembrie — Nașterea Domnului (uni și marți)
9% dintre românii cu două joburi au al doilea job în weekend. Şapte din zece români care au câte două joburi au ales să lucreze mai mult pentru a-şi suplimenta veniturile pe termen lung, arată un sondaj al platformei de recrutare online eJobs.
Rezultatele unui sondaj realizat de platforma de recrutare eJobs trasează premisele unei perioade care ar putea aduce un val semnificativ de fluctuaţie a personalului, în condiţiile în care 35% dintre respondenţi îşi caută în mod activ un nou loc de muncă şi aplică la joburile nou apărute în piaţă, 44% urmăresc ce poziţii scot angajatorii pe platformele de recrutare, însă nu aplică deocamdată şi doar 21% sunt complet mulţumiţi de locul de muncă actual şi, prin urmare, nici nu aplică, nici nu urmăresc oportunităţi de angajare.
Circa 40% dintre respondenţii sondajului derulat de eJobs România spun că nu şi-au mai schimbat jobul dinainte de 2019, decizie motivată de o nevoie crescută de stabilitate în contextul tulbure creat de pandemie şi de implicaţiile economice care i-au urmat. Anii 2020 şi 2021 au fost ani de mutări profesionale pentru 30% dintre angajaţi, iar 2022 a adus curajul de a încerca un nou job pentru 20% dintre participanţii la sondaj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News