Scriitorul Dan Ciachir a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, despre substratul spiritual al colindelor și despre importanța sărbătorii Nașterii Domnului.
Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre importanța pe care substratul spiritual al obiceiurilor populare și despre importanța Nașterii Domnului:
„În ordinea importanței, Crăciunul este a doua sărbătoare în Biserica Răsăritului. În Occident, Paștele este a doua, Crăciunul este prima deoarece e o sărbătoare în care se naște un copil, o bucurie, pe când la ortodocși, bucuria e întemeiată pe suferință, Paștele. Obiceiurile de sărbători țin de folclor, nu neapărat de Biserică, și țin de o anumită culoare locală care există peste tot. Chiar și o înmormântare capătă o culoare a locului.
De pildă, există un colind foarte frumos în care un gospodar spune: Să vină Dumnezău/ Să îmi ospătez și eu/ Cu vin bun ... Fondul rămâne cateheza, colindul, care nu este folclor ci este cateheză versificată. Alt exemplu, Trei magi de la Răsărit/ Spre stea au călătorit, e o realitate. Fondul unifică Crăciunul.
Inițial, Crăciunul s-a sărbătorit împreună cu Boboteaza până prin secolul al IV-lea. Ulterior, s-au despărțit, Crăciunul fiind nașterea, Boboteaza fiind epifania, arătarea Sfântului Duh. Ceea ce trebuie remarcat e legat de faptul că a treia zi de Crăciun coincide cu martirul primului mucenic creștin, Sfântul Arhidiacon Ștefan. Se spune că Sfântul Apostol Pavel a păzit hainele celor care l-au lapidat, care l-au omorât cu pietre. El e prăznuit în a treia zi de Crăciun, iar cu ele începe martirajul fără sfârșit. Prima martiră de gen feminin a fost Sfânta Muceniță Tecla. Aceștia sunt primii martiri ai Creștinismului, chiar odată cu apariția lui, iar Pavel, din prigonitor, a devenit cel mai mare mărturisitor al lui Hristos“, a conchis Dan Ciachir.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News