Ieri, 7 ianuarie, în comunitățile istorice românești din Basarabia și nordul Bucovinei a fost sărbătorit Crăciunul pe stil vechi.
Creştinii ortodocşi de rit vechi au sărbătorit Crăciunul în data de 7 ianuarie, deoarece calendarul iulian (sau pe stil vechi) este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924, conform site-ului www.crestinortodox.ro. De asemenea, creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie.
Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în ţara noastră în comunităţile de ruşi, ucraineni şi sârbi. Astfel, pentru ruşii lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava, în comunităţi din Climăuţi, comuna Muşeniţa, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăşti, în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului, dar şi pentru cei care s-au stabilit în Dobrogea, sărbătorile de iarnă încep în 7 ianuarie, când este Crăciunul pe stil vechi, potrivit Agerpres.
În același timp, Crăciunul pe stil vechi a fost sărbătorit și în comunitățile românești din Basarabia și Bucovina de Nord.
În nordul Bucovinei (Ucraina), comunitățile românești au sărbătorit Crăciunul pe stil vechi ieri, 7 ianuarie, colindând din casă în casă în satele românești din regiunea Cernăuți. Elena Nandriș, fostul primar al comunei Mahala, de lângă Cernăuți, a făcut publice imagini video de la sărbătorirea Crăciunului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News