EXCLUSIV  Crama Avincis a lui Valeriu Stoica. Luxul din viile municipiului Drăgășani

Crama Avincis de lângă orașul Drăgășani este deținută de fostul Ministru al Justiției, Valeriu Stoica. Ea cuprinde un conac, spații de cazare decupate parcă din filme, o zona de degustare ultramodernă, fabrica de vinuri propriu-zisă, întinderea de vițâ de vie, câteva hectare de pădure și amenajare peisagistică de măsură.

Domeniul Via Dobrușa și-a început povestea modernă în anul 2007, atunci când, după o investiție enormă, crama își deschidea porțile pentru vizitatori. Trebuie menționat că istoria cramei se leagă de soția lui Valeriu Stoica, Cristiana, care este strănepoata primilor proprietari ai cramei. 

Acum 80 de ani, familia Râmniceanu a cumpărat superbul conac, situat chiar în mijlocul viei.  Fiecare cramă cultivă propriile sortimente de struguri, care ulterior, după rețete complexe produce tipuri unice de vin. 

Zona din Drăgășani este împânzită de diverse crame celebre, iar miliardarii României s-au îngrijit să își achiziționeze zeci sau sute de hectare de vie care ajung apoi să le poarte numele. În unele cazuri, care țin de marketing se alege un alt nume care ulterior este promovat puternic, așa cum este și cazul Cramei Avincis.  

Fabrica de vin

Primul aspect care te lovește odată ce intri în fabrica de vinuri sunt cutiile personalizate care sunt numai bune de oferit cadouri exact așa cum sunt din fabrică. Alături, câțiva băieți, muncitori ai fabricii, manevrează de zor pe o bandă rulantă sticlele de vin. Ele sunt apoi așezate meticulos în cutii și ajung în zona de păstrare. 

(oar_w460)

Pentru vizitarea zonelor de depozitare a sticlelor se coboară cu un lift imens, unde încap aproximativ 20 de persoane. Primele secunde, după coborârea etajului sunt învăluite în mister, spulberate rapid de mâna ghidului nostru care apasă întrerupătorul și face lumină. 

Zeci de mii de sticle ni se dezvăluie imediat. Ele sunt păstrate pe răftulețe special desenate pentru formele sticlelor care obligatoriu se păstrează culcate. Toate sunt în așteptarea etichetelor ce urmează să fie aplicate în scurt timp. Sticlele de diverse culori încep să lucească.

(oar_w460)

Mai departe de rafturile de păstrare a sticlelor, urmează și zona în care vinurile sunt păstrate în formă tradițională: butoaiele din lemn. Aici sunt păstrate mii de litri de vin, iar fiecare denumire este gravată pe butoi.  

(oar_w460)

Degustarea

După o plimbare de câteva zeci de minute vine și momentul mult așteptat. Degustarea unor tipuri de vin. Sala degustării îți lasă impresia unui local bucureștean de lux, în care cu siguranță a fost investită o mică avere. Mobilierul este din lemn, iar înălțimea sălii se apropie de cinci metri. Fiecare dintre vizitatori se așează pe scaune, iar în fața ochilor se desfășoară măsline, bucăți de cașcaval și alte câteva preparate sărate, special create pentru a fi stinse cu câteva guri de vin.

(oar_w460) 

După câteva momente de liniște ghidul desface prima sticlă de vin. Un vin alb ne umple paharele special pregătite de angajați de dinainte. O gură, două, toți gustă iar sticla se termină. Urmează un alt tip de vin, tot alb. Povestea se repetă. 

Pentru final este păstrată o sticlă de vin roșu, ceva mai scump, care este sorbită cu rapiditate de toți. 

Spațiile de cazare

Cramele din jurul orașului Drăgășani sunt într-o continuă dezvoltare pe modelul unor crame celebre din jur, care merg și pe componenta turistică. În mod evident, de aici nu pot lipsi nici spațiile de cazare. Valeriu Stoica a investit considerabil și în această componentă. Căsuțele cochete sunt construite undeva la înălțime, pe dealul de lângă fabrică.

(oar_w460)

(oar_w460)

Un element surprinzător este gradul foarte mare de ocupare al spațiilor de cazare. Din 52 de săptămâni din an, 20 sunt ocupate în totalitate de turiști. Ghidul avertizează deja câțva turiști că în anotimpurile călduroase este greu de găsit cazare în zonă. În mod evident, toamna, odată cu coacerea strugurilor, turiștii care preferă această ramură turistică sunt prezenți la crame, atunci când strugurii ajung să aibă cea mai pronunțată culoare. 

Conacul

Conacul nu poate fi vizitat decât la exterior, casa fiind rezervată boierilor" locului, respectiv familia Stoica. Întregul conac este înconjurat de spații verzi, atent îngrijite. Alături, se află și o piscină, iar doar la câțiva metri vara funcțioinează o superbă fântână arteziană, care stropește sub forma unei pelicule de apă.

(oar_w460)

 

Concluzii

  1. Orașul Drăgășani are o importantă componentă turistică, în continuă dezvoltare. Cramele din zonă atrag turiști care umplu unitățile de cazare, în special pe cele de pe dealuri, acolo unde se află diverse crame. Din punct de vedere economic este un mare câștig, unii dintre turiștii care nu mai reușesc să obțină un spațiu de cazare în vii, preferând varianta unui hotel din Drăgășani.
  2. Concurența boierilor moderni" .  Fiecare persoană înstărită caută să se remarce prin dezvoltarea unui vin propriu. Investițiile continuă inclusiv în amenajarea zonei, dând naștere unor spații de locuit superbe, care practic, sunt construite în mijlocul dealurilor
  3. Mulți dintre producătorii unor vinuri de lux își caută locul pe piața internă măcinată de o putere de cumpărare slabă, iar efortuirle se îndreaptă continuu spre impunerea pe o piață de export.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel