DailyMail a făcut un top al vinurilor ce conțin cele mai multe pesticide cancerigene. Pe primul loc au pus un vin românesc, de la Cramele Recaș, Fetească Regală. Ulterior, au șters articolul.
Cramele Recaș au cerut celor de la Daily Mail ”informații cu privire la brandul vinului menționat, lotul acestuia, magazinul din care au fost ridicate probele, fișele de analiză de la laboratorul acreditat, precum și studiile privind legătura dintre scorurile reziduurilor identificate în vinurile menționate și dezvoltarea unor probleme grave de sănătate. Publicația a ales să ne răspundă în mod indirect, ștergând articolul original de pe pagină astăzi, 16 decembrie”, anunță Cramele Recaș.
Sursa citată mai menționează că informațiile prezentate erau ”incomplete și trăgeau concluzii eronate despre legătura dintre valorile sub limitele stipulate de UE ale reziduurilor de pesticide identificate în vinul produs de Cramele Recaș și efectele cancerigene ale acestora”.
Se pare că vinul comercializat la export de către Cramele Recaș nu prezintă risc asupra sănătății. Cramele Recaș recunosc, indiferent, că folosesc pesticide, dar conform legislației: ”Legislația nu menționează interzicerea folosirii mai multor tipologii de pesticide cât timp acestea nu depășesc limitele stipulate de UE. (...) Aceasta este, de fapt, o practică folosită în mod regulat de către producătorii din domeniul agriculturii, pentru ca planta să nu dezvolte un anumit tip de imunitate la un singur tip de pesticid folosit pentru evitarea posibilelor boli sau dăunători”.
Cramele Recaș mai menționează că vinul la care făcea referire DailyMail, ”Fetele”, nu a fost lista vreodată în magazinul Asda, cel inclus în cercetare fiind Wine Atlas Fetească Regală.
Iată și poziția oficială a Cramele Recaș vizavi de conținutul articolului citat:
”Vinul și pesticidele: Vița de vie este una dintre cele mai delicate și susceptibile la boală plante: dăunătorii (insecte, ciuperci, fungi, boli) pot determina distrugerea completă a plantei, minimizarea producției sau producerea fructelor slab calitative pentru vinificare. Toți producătorii de vin (cu excepția celor care au trecut la reconversia organică a plantei), indiferent de zonă, folosesc tratamente pesticide pentru protejarea viei. Ce diferă este doar tipul acestora, în funcție de specificul solului sau cel climatic.Lipsa datelor factuale din articol: articolul menționează studiul de monitorizare realizat în mod regulat de Guvernul UK pentru produsele din magazinele de retail, însă accentuează în mod eronat legătura dintre reziduurile de pesticide din vinuri și dezvoltarea unor probleme de sănătate grave, urmărind strict latura de senzațional și de denigrare a întregii industrii de vin care nu folosește metode organice. Reziduurile sunt prezente într-o cantitate extrem de mică, ce nu presupune riscuri pentru sănătate (fapt menționat și în concluzia studiului ce poate fi accesată aici, pag. 64). Conform concluziei, (...) „Reziduurile detectate în laborator nu au efecte dăunătoare asupra sănătății”.
De asemenea, vinul în cauză nu este din gama „Fetele” (pe care nu l-am listat vreodată la hypermarketul Asda), ci din gama „Wine Atlas”. Concentrația pesticidelor: Nivelul reziduurilor de pesticide din struguri depinde de rata de aplicare, concentrația pesticidului și timpul dintre pulverizare și recoltare. Reziduurile de pesticide din struguri se reduc semnificativ în timpul proceselor de uscare, presare și fermentare. În UE, există limitări de raportare pentru cantitățile de pesticide utilizate în tratamentul viei” arată sursa citată pe site-ul oficial unde oferă mai multe detalii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News