Un nod prea strâns la cravată poate reduce fluxul sanguin către creier, avertizează un grup de neurologi germani.
Cercetătorii de la departamentul de neurologie al Spitalului universitar Schleswig-Holstein (Germania) au demonstrat că purtarea cravatei provoacă diminuarea fluxului de sânge în vasele care irigă creierul. Aceasta pentru simplul motiv că presiunea exercitată de cravată asupra gâtului comprimă venele și arterele din zona gâtului. Neurologii au demonstrat acest lucru prin măsurători specifice.
Pentru aceasta au recrutat 30 de bărbați tineri. 15 dintre ei au fost supuși unui RMN în timp ce purtau cravată, iar ceilalți au fost supuși aceluiași examen imagistic, fără însă a purta accesoriul în cauză. Celor din primul grup li s-a cerut să poarte o cravată cu nod Windsor, care să fie strâns până la limita disconfortului. Nu sufocant, dar suficient pentru a resimți jena clasică la purtarea cravatei.
Bărbații cu hipertensiune arterială, în pericol
Rezultatele publicate în revista Neuroradiology, din iunie, au arătat că la purtătorii de cravată, fluxul sanguin în vasele cerebrale se reduce cu 7,5%, în medie, imediat după fixarea nodului la cravată. Or, reducerea circulației sanguine către un organ, în speță creierul, înseamnă reducerea aportului de oxigen. Acest lucru induce o modificare negativă a presiunii intracraniene. Nu e un motiv de îngrijorare prea mare, asigură neurologii. Neuronii nu sunt în suferință. În schimb, persoanele care suferă de hipertensiune arterială, fumătorii, cei cu boli cardiovasculare sau diabet pot suferi consecințe.
În cazul acestor persoane la risc, reducerea fluxului sanguin către creier poate fi la originea durerilor de cap, amețelilor sau senzației de rău general.
Alte studii au arătat că purtarea unui nod de cravată prea strâns antrenează creșterea presiunii intraoculare, o condiție care favorizează glaucomul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu